ДАЗД отличи посланиците на доброто

ОFFNews 21 ноември 2019 в 16:29 1823 0

През 2019 година се навършват 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Редица държави, включително и Република България, както и международни институции, посредством различни празнични инициативи отбелязват тази важна годишнина.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се присъедини към честванията и направи своя Празник на доброто на 21 ноември 2019 г., в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). На този ден Агенцията събра заедно всички посланици на доброто – деца, родители, представители на институции и организации.

По този повод в ДАЗД постъпиха стотици добри истории за хора добротворци, дали най-важното, помогайки на деца и/или на семействата им в труден момент, беда, при тежък инцидент. Това са герои, които по един или друг начин са променили житейска съдба или съдби.

Историите им бяха изпратени от областните управители на Бургас, Видин, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, София-област, Смолян, Търговище, Силистра; от кметове на общините – Варна, Враца, Мездра, с. Зверино, с. Оселна, с. Ружинци; от Регионални управления на образованието – Враца, Монтана, Пазарджик, Русе, Разград, Стара Загора, Търговище, Перник; от детски градини, общински училища, организации и много други.

Най-вълнуващите десет, от всички събрани истории от цялата страна, бяха популяризирани и наградени на Празника на доброто, който Държавната агенция организира не случайно в Деня на християнското семейство и младеж – 21.11.2019 година.

10-те истории за доброто разтърсиха гостите, дошли на концерт-спектакъла организиран съвместно с Комисията по въпросите на детето, младежта и спорта към 44-тото Народно събрание, с председател Славчо Атанасов.

В началото на концерта-спектакъл „Празник на доброто“, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество – Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на всички "по молитвите на Света Богородица, Бог да ги пази, закриля и поощрява в доброто и полезното".

Той поздрави специално председателя на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, като ѝ благодари за грижите и подкрепата, които оказва на семействата и децата в нужда.

От своя страна д-р Лилова сподели, че инициативата е започнала още през лятото и в рамките на нея са получили стотици истории, но днес ще бъдат разказани 10 от тях, които са най-затрогващи.

„За мен лично това е историята на Цветелин Ганчев от Варна, който това лято спаси две деца от удавяне в Черно море. Той два пъти влиза и рискува два пъти своя живот. За мен това е изключителен подвиг”, заяви д-р Лилова и посочи, че мотивът за организирането на грандиозния спектакъл е вярата, че доброто ще спаси света.

„Вярваме, че всички може да се обединим за доброто на нашите деца и на семействата, затова днес празнуваме човечността и голямото сърце, което тупти във всеки един от нас”, добави още тя. „Историите са научили главните герои в тях да ценят живота и да оценят колко е важно, когато можеш да подадеш ръка да го направиш, без да търсиш благодарност и отплата“.

Сред затрогващите истории беше тази на Анелия Димитрова от Кюстендил, чиято дъщеря печели битката с рака и това става причина, тя да помага на всяко дете, заболяло от коварната болест, като търси подкрепа от съгражданите си и набира средства, чрез различни инициативи.

Друга история, достойна за уважение е и тази на военнослужещата Радостина Гацова от с. Гара Елин Пелин, която заедно със своя син гледа и малкия Стоян, за да му върне надеждата, че ще има хубаво и щастливо детство. Социалният работник Албена Добрева от Велико Търново е един от най-важните хора в живота на Илиян, баща на 5-годишно дете. Мъжът няма образование и благодарение на подкрепата й в момента завършва 6-ти клас. Заедно учат и благодарение на нея той започва работа в хранителен магазин и успява да излезе от едностайното си жилище, в което живее с дъщеря си. Днес животът за него е съвсем друг. Илиян мечтае и е пълноценен баща за детето си.

С голямо сърце и знака „Посланик на доброто” беше наградена учителката от Средно училище „Св. Климент Охридски” в с. Зверино – Петя Илиева. Тя получи отличието си от председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева.

„Какво по-добро убежище от семейството, какви по-истински посланици на доброто от децата?“ – каза тя и призова всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир, да бъде обичано и обгрижено, и да има шанса да развие своите възможности.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също връчи статуетка и сърце на вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков за създадения към синдиката благотворителен фонд „Проф. Желязко Христов”, който всеки месец дава стипендия, по 50 лв., на деца, изгубили родителите си при трудова злополука.

Сред официалните гости, уважили добротворците, бяха социалният министър Бисер Петков, който също връчи награда, зам.-министърът на образованието и науката – Деница Сачева, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!