Държавният департамент на САЩ с преглед на сътрудничеството със София във военната сфера

OFFNews 01 ноември 2022 в 19:02 1967 0

Държавен департамент на САЩ

Бюро по военнополитически въпроси на Държавния департамент на САЩ излезе с бележки за фактите в областта на сътрудничеството между Вашингтон и София през последните повече от 15 години, в които са изброени основните достижения на българо-американските отношения в сферата на военното сътрудничество. Цялата бележка е публикувана в сайта на Държавния департамент.

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници в Пакта, със споделен ангажимент към сигурността на регионите на Балканите, Източното Средиземноморие и Черно море. Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България по дейности за сътрудничество в областта на сигурността, както двустранно, така и чрез регионални и многонационални организации, включително Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО), Европейския съюз, Съвета за евроатлантическо партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се казва в документа.

През последните пет години Съединените щати са предоставили повече от 238 милиона долара помощ за сигурност на България за повишаване на професионалната подготовка на армията, капацитет за човешки ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско наследено оборудване, информираност в морската сфера и оперативна съвместимост на НАТО. В челните редици на партньорството в областта на сигурността между САЩ и България е

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България от 2006 г., който дава на военните на Съединените щати достъп и споделено използване на няколко български военни съоръжения, като полигона в Ново село, и дава възможност за съвместни учения на американските и българските военни. Освен това подписаната през 2020 г. 10-годишна Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната създава рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способности на България чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната.

Със закупуването на осем F-16 разходите за отбрана на България скочиха до повече от три процента от брутния вътрешен продукт през фискалната 2019 г. Годишните разходи за отбрана на България продължават да се увеличават и са на път да постигнат целта на НАТО от два процента до 2024 г. България е участник в ръководен от САЩ проект за осведоменост за морското пространство в Черно море (MDA), заедно с Румъния, Украйна и Грузия, и досега е получила 30 милиона долара финансиране. Освен това от финансовата 2017 г. до финансовата 2021 г. Държавният департамент отпусна над 55 милиона долара за подобряване на способностите на България във военното разузнаване, сигурните комуникации и отбранителната киберсигурност. Прикрепеният старши съветник по киберсигурността към Министерството на отбраната, финансиран от Държавния департамент, допълва тези усилия.

От финансовата 2017 г. до финансовата 2022 г. Държавният департамент също така предостави над 11,2 милиона долара средства за международно военно образование и обучение (IMET) за участие на български военнослужещи в курсове за професионално военно образование и техническо обучение заедно с колегите си от американските военни. От 1992 г. насам 5395 български служители на силите за сигурност са преминали официално обучение в САЩ, в това число 1346 по програмата IMET.

Съединените щати активни междуправителствени сделки за продажби с България по системата за чуждестранни военни продажби (FMS) на стойност 1,4 милиарда долара. Случаите на FMS, съобщени на Конгреса, са изброени тук . Неотдавнашната продажба на изтребители F-16 ще осигури на България флот от съвременни многоцелеви бойни самолети, подкрепящи способността на България да защитава въздушното си пространство, укрепвайки регионалната сигурност и подобрявайки оперативната съвместимост на българските ВВС със Съединените щати и НАТО.

От финансовата 2019 г. до финансовата 2021 г. Съединените щати също така разрешиха постоянен износ за над 28,8 милиона долара в изделия за отбраната на България България чрез директни търговски продажби (DCS). Най-добрите категории на DCS за България са самолети и свързани с тях компоненти ($5,2 милиона); муниции и боеприпаси (4,4 милиона долара); и огнестрелни оръжия и свързани с тях изделия (2,4 милиона долара).

През 2020 г. Държавният департамент и българското Министерство на отбраната подписаха Меморандум за разбирателство, с който Съединените щати предоставиха 2 милиона долара финансиране за унищожаване на конвенционални оръжия (CWD), за да помогнат на България да унищожи останалите й касетъчни боеприпаси и да подкрепи физическата сигурност и усилията за управление на запасите. От 2006 г. САЩ са инвестирали повече от 12,5 милиона долара в България за усилията на CWD.

През 1993 г. България стана една от първите страни, които се присъединиха към Програмата за държавно партньорство (SPP) на Националната гвардия на САЩ , която първоначално беше създадена, за да помогне за изграждането на връзки между Съединените щати и страните от бившия източен блок и за професионализиране на техните армии. През последните 29 години България и Тенеси са участвали в над 600 военни ангажименти, учения и културни събития, които насърчават оперативната съвместимост и взаимното разбирателство. През октомври 2020 г. български официални лица посетиха Националната гвардия на Тенеси, за да обсъдят възможностите за надграждане на отношенията си.

България участва в множество двустранни и многостранни военни учения със Съединените щати, включително серията учения Defender, Combined Resolve, Thracian Viper и други съвместни американско-български учения. През 2021 г. имаше 127 ангажименти между България и Съединените щати с повече от 1500 български участници, докато над 1300 български военнослужещи участваха в 9 учения, спонсорирани от САЩ. Тези ангажименти помогнаха България да стане по-способен съюзник и засилиха регионалното сътрудничество в областта на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови