Държавите членки на ЕС са тези, които трябва да вземат решение за лятното часово време

Мария Габриел пожела на Европа повече лидери като Бойко Борисов, които 'отговорно и с много реалистичен и критичен поглед да не пренебрегват проблемите'

Александра Маркарян 02 септември 2018 в 12:23 2563 0

"Нека не забравяме, че държавите членки са тези, които трябва да вземат решението за лятното часово време." Така Мария Габриел коментира изявлението на Жан-Клод Юнкер, че Еврокомисията ще предложи премахването на зимното часово време на база резултатите от анкета сред 4,6 млн. европейци на въпроса дали трябва да продължим да местим стрелките.

"На мен ми се иска да видим дебат, в който да бъде взето мнението на всички граждани. Ясно да бъдат разчетени последствията върху икономиката и здравето ни, така че решението да бъде адекватно“, каза комисарят по цифровата икономика и общество Габриел.

По повод инициативата на ЕК, в която общините могат да кандидатстват за финансиране за безплатен интернет Мария Габриел посочи: „Оставаме със същата процедура за тези общини, които вече са се регистрирали. Те няма да има нужда да се регистрират отново“.

„В рамките на 3 секунди имахме 5 хил. регистрации, а за 10 секунди - 11 хил. регистрации. Не успяхме да се справим чисто технически - обясни тя. - Осигурихме допълнителни средства, така че всички общини, които са кандидатствали да имат сигурност, че ще получат ваучера си. Да можем да осигурим и допълнителни такива.“

Процедурата започва отново след септември, а от общините ще зависи да се случи максимално бързо.

Тя отклони въпроса дали ще бъде водачът на листата на ГЕРБ на евроизборите с думите, че те ще са "момент, в който Европа ще даде среща със себе си. Момент, в който лидерите на Европа ще дадат ясна заявка въз основа на какви ценности и политики ще отговорим на предизвикателствата. Лидерът в България е Бойко Борисов.

След тези думи Габриел пожела в Европа да има повече такива лидери, "които отговорно и с много реалистичен и критичен поглед да не пренебрегват проблемите. Назовавайки ги да търсят решение в диалог със всички останали“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови