Държавата плаща 3 милиона, за да се появява по-често българска наука в Web of Science и Scopus

OFFNews 19 юли 2023 в 15:47 967 0

Държавата плаща 3 милиона, за да се появява по-често българска наука в Web of Science и Scopus

Снимка pexels.com

Държавата плаща 3 милиона, за да се появява по-често българска наука в Web of Science и Scopus

7 182 616 лв. за четири национални програми в областта на науката отпусна Министерският съвет. Средствата са за изпълнение на следващите етапи от програмите.

3 782 616 лева от тях ще се платят, за да бъдат публикувани повече български научни статии с български автори в научни списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science и Scopus. С част от средствата ще се покриват таксите за публикаци. Програмата се казва „Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация”.

През първия ѝ етап 31 висши училища и научни организации получиха финансиране, а след преглед и оценка на постъпилите отчети във втория й етап ще продължат участието си 28 от тях.

Втората програма касае математическите науки и се казва „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки”. Тя предвижда взаимодействие между образование, наука и иновации. За втория етап от нея се отпускат 700 000 лв.

Целта на програма „Интелигентно животновъдство” е да предостави иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство, което да намали необходимите човешки ресурси и въздействието върху околната среда. За реализирането на следващия (трети) етап са одобрени 1 200 000 лв. За продължаване на научните изследвания, насочени към приложението на изкуствения интелект в земеделието, подобряване на управлението на почвите, качеството на водите и ограничаване ползването на торове и пестициди по програма „Интелигентно растениевъдство“ се отпускат 1 500 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!