Държавата обеща да спре да отнема стипендии от деца, само защото учат в частни училища

OFFNews 26 август 2017 в 19:05 3739 3

Снимка Личен архив

Андрей, който бе награден със стипендия, която по-късно му беше отказана от МОН, защото учи в частно училище.

Държавата обеща да спре дискриминацията към ученици, като им отказва стипендии въпреки високия успех или впечатляващите постижения, само защото учат в частни училища.

Обещанието направи зам.-министърът на образованието Деница Сачева, провокирана от случая с ученика Андрей Петков. Той първо бил награден с 1500 лева стипендия за отличното му представяне по баскетбол, а след като родителите внесли документите в МОН за получаването ѝ, му я отказали, защото учи в частно училище.

За скандалния случай разказа един от основателите на частното училище Увекинд - Зарина Филева. Момчето получило наградата, след като през пролетта баскетболният отбор на софийското училищетостанал четвърти в страната. Андрей е най-добрият реализатор на турнира на ученическите игри по баскетбол и получава награда за следващата учебна година. Родителите му подават документите в МОН и получават отказ.

Оказа се, че няма как Анди да бъде даровит, защото учи в частно училище, коментира Зарина и уточнява, че момчето не е син на богаташи - част е от обикновено, прекрасно семейство и учи там безвъзмездно, именно защото е много талантлив. Тя е категорична, че става въпрос за дискриминация и пита къде ще отиде тази стипендия.

Тази сутрин зам.-министър Сачева отговори с извинение за причиненото му разочарование и обещание за промяна в наредба, след която Андрей ще може да получава стипендията си от началото на 2018 г. А за времето, в което няма нормативно основание стипендията да бъде отпусната - невероятно, но факт - отказът не е плод на глупаво чиновническо своеволие, а е резултат от стриктно спазване на наредба - той ще бъде компенсиран от Министерството на образованието и науката.

Министър Красимир Вълчев е поканил Андрей Петков с неговите родители и директорката на училището на среща в министерството другата седмица.

Пропуск на организаторите на ученическите игри е, че давайки възможност на ученици от всички училища да участват в състезанието, не са съобразили, че връчването на наградата е свързано с нормативни ограничения. Това обаче не може да бъде причина Андрей да бъде потърпевш, коментира Сачева.

"Нямаме колебания, че политиката на държавата трябва да е насочена към насърчаване и подкрепата на дарбите и талантите на децата и учениците без значение от формата на собственост на училищата, в които учат. Изявената дарба на всяко дете е капитал за една държава без значение дали родителите му са богати или бедни, дали то учи в общинско, държавно или частно училище, пише тя във Фейсбук профила си.

От 2018 г. стипендии за изявени дарби и образователни резултати ще могат да получават всички деца и ученици без значение от собствеността на училищата, в които учат, категорична е зам.-министър Сачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

28.08 2017 в 12:25

Дойде време и бай ви Ганя да си направи едно частно училищенце и да го точи със стипендийки.

29585

1

Izalina

27.08 2017 в 00:31

Само да питам докога държавата ще чака избухнало обществено мнение за да започне да взема логични решения и като цяло да започне да мисли?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!