Държавата Израел и България отпразнуваха 30 години приятелство

Елена Николова 08 октомври 2020 в 13:15 2298 0

Снимка Елена Николова

30 години от възобновяването на дипломатическите отношения между Република България и държавата Израел бяха отбелязани вчера в 134-о училище "Димчо Дебелянов", което е част от еврейската образователна общност World ORT. 

Събитието се проведе в двора на училището под надслов "30 години приятелство" между двете страни.

Сред специалните му гости бяха посланикът на Израел в България Йорам Елрон, кметът на София Йорданка Фандъкова, скулпторът Момчил Цветков (автор на паметника за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война), д-р Емил Кало, президентът на българска фондация ORT, Веселина Ганева - директор на Дирекция "Международно сътрудничество" в МОН, и певецът Етиен Леви, който отправи музикален поздрав. 

В събитието участваха и ученици от столичното училище, които представиха традиционни песни и танци за двете страни. 

"Това събитие подчертава силната връзка между приятелството на България и Израел, между нашите народи - сега, когато отбелязваме 30 години на общи успехи, засилено сътрудничество, съвместни начинания и изграждането на силни контакти помежду ни", заяви Негово превъзходителство Йорам Елрон.

Той прочете и част от официалното писмо от президента на държавата Израел Реувен Ривлин до президента на Република България Румен Радев по повод 30-годишнината от възобновяването на дипломатическите отношения между двете страни. В него Ривлин благодари на българския народ за смелостта за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. 

"Очарованието на училищния двор не може да се види никъде, затова ние сме горди - и българи, и евреи, че сътворихме това, и че точно тук отбелязваме 30-годишнината", сподели д-р Емил Кало, президент на българската фондация ORT. 

"Приятелските отношения между нашите страни, връзките между София, Тел Авив и Йерусалим са близки така, както са добри отношенията между нашите два народа", заяви кметът на София. Фандъкова благодари на Посолството на Израел в България за участието в развитието на София и съвместното организиране на инициативи, посветени на мира и толерантността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови