Държавата дава по 375 лева на близките на починалите край Своге

OFFNews 29 август 2018 в 09:11 4105 4

Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ на близките на починалите и на пострадалите при адската катастрофа край Своге. Сумата е 375 лева – максималната, предвидена от закона. Това обяви социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи.

Социалният министър коментира и наболялата тема за проблемите на хората с увреждания. Той обясни, че отпадането на зашитата им от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания.

„Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. В момента уволнението става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда”, обясни Петков.

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.

Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания.

„Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, обясни Петков.

И допълни, че финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.

„В сравнение с това, което в момента получават, увеличението е с над 200 лева”, подчерта социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

4

Кинджо

29.08 2018 в 12:28

Тази сума е от социалното подпомагане, застраховките тепърва ще се уточняват, но те покриват възникнали разходи - лечение, погребение, отстраняване на щети .... не са социална помощ

11519

2

d0ni

29.08 2018 в 09:15

А няма ли да получат пари от гражданската отговорност на водача? Нали 1 милиард годишно потъват там, съответно би трябвало поне едни 100-200 000лв да се дават на близките на жертвите.

6145

1

kokoten

29.08 2018 в 09:14

...е това е,тия пари чакаха хората....Браво....

 
X

Да помогнем на украинските деца!