Държавата дава 25 млн. лева за курсове по ИТ, природни науки и математика в училище

Дейността на частните школи в детските градини минава под контрола на директорите им с поправка, заложена в проектозакона за бюджет'2019

Александра Маркарян 25 октомври 2018 в 08:00 3376 0

Снимка pixabay.com

25,1 млн. лева ще осигури държавата, за да обезпечи създаването и провеждането на занимания по интереси в училище през 2019 г. Те ще бъдат насочени към развитието на ключови компетентности на учениците в областта на математика, информатика, природните науки и технологиите и ще се подпомогне професионалното им ориентиране, става ясно от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.

"Има две много важни политики, които досега сме финансирали с европейски средства, а от 2019 г. ще осигурим тяхното реализиране със средства от държавния бюджет. Може би най-важната е финансирането на дейности по интереси, за които са отделени 25 млн. лв. - коментира пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев. - Преди те се финансираха през проекта УСПЕХ, а до края на миналата учебна година – чрез проекта „Твоят час“. Сега вече ще имаме 25 млн. годишно за тях за сметка на държавния бюджет."

Промени се предвиждат и в организацията на допълнителните занимания в детските градини. Сега частни фирми използват помещения в сградите на градините и организират различни занятия: танци, уроци по английски, различни видове спорт, като събират такси от родителите за целта, а детската градина е в ролята чисто и просто на касиер, който събира две такси - своята и чуждата.

С поправки в Закона за предучилищното и училищното образование се записва, че "в държавните и в общинските детски градини и в училищата, които осъществяват задължително предучилищно образование, по желание на родителите и срещу заплащане, извън времето за провеждане на основните форми на педагогическо взаимодействие, може да се извършват и допълнителни педагогически дейности, като допълнителна услуга за децата, които посещават детската градина или училището". От текста става ясно също, че тази дейност вече ще може да се извършва под контрола на градината, която да пуска частниците след собствен подбор на конкурсен принцип и срещу наем.

Сега тази дейност на границата на нерегламентираната - коментира министър Вълчев. 

"С поправката казваме, че тези дейности трябва да се извършват от и за сметка на детската градина. Тоест парите постъпват като приход в детската градина, а детската градина плаща като разход. В момента нито постъпват като приход в нея, нито са като неин разход. И касиерът на детската градина събира две такси, една – за детската градина и друга - за допълнителни дейности.

Редно е при положение, че се прави в детската градина, от името на детската градина, в материална база на детската градина, да се плаща на детската градина, а тя избира външните изпълнители по конкурентна процедура.

Така дейностите ще се легитимират и ще се гарантира и по-голяма прозрачност при осъществяването им, както и счетоводна проследимост", обясни той.

Акцентирам на детските градини, защото с даването на 25 млн. лв. за училищата предполагам, че до голяма степен ще затворим пазара за такава дейност там, допълни Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови