ДАНС спаси уникално златно съкровище на 5000 години (снимки)

ОFFNews 14 април 2014 в 15:45 10083 5

Накит от съкровището, изложено в НИМ.

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Накит от съкровището, изложено в НИМ.

Златно съкровище от 15 000 златни детайла, вероятно съставлявали три огърлици, бе представено в Националния исторически музей.

Артефактите са били заловени при операции на ДАНС. Те датират датират от третото хилядолетие преди Христа и произхождат от място в центъра на България, където се откриват следи от една високотехнологична цивилизация, заяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

По думите му находките са 1500 години по-стари от Троянската война и 2500 години по-стари от всички тракийски съкровища, които познавам.
„Това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път високо човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Тези съкровища нямат стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от 100 000 евро и да достигне 5 или 10 милиона”, допълни той.
Работата по връщане на ценните артефакти е изцяло на ДАНС - без участие на външни служби, уточни шефът на ДАНС Владимир Писанчев, но не пожела да коментира подробности за находката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!