ДАНС: Не е потвърдено, че българи и ИДИЛ перат пари у нас, има само съмнение

OFFNews 21 юни 2016 в 21:38 4550 2

Съмненията за пране на пари и финансиране на тероризъм не са потвърдени, финансовото разузнаване на ДАНС няма разследващи функции.

Това обявиха от ДАНС, след като от годишния доклад за работата на институцията през 2015 г. стана ясно, че са засечени съмнителни парични трансфери, свързани с висши държавници. В същото време все по-често се получава информация за съпричастност на българи към дейността на Ислямска държава.

"Ежегодните доклади, които публикува САД ФР (финансовото разузнаване, бел. ред.), се изготвят в изпълнение на международните изисквания и съдържат обзор на получаваната и анализирана информация по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. В този смисъл отчетеното от САД ФР засилено получаване на информация относно вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на "Ислямска държава" се основава на информацията, подадена от финансовия сектор на базата на тяхната субективна преценка и отчита активизираната превантивна дейност на този сектор. Получаваната информация е обект съответно на приоритетен анализ от страна на САД ФР", уточниха от ДАНС.

"Следва да се посочи, че САД ФР няма оперативни или разследващи функции и дори след този анализ става въпрос само и единствено за съмнение. Въпросните случаи са били обект на задълбочени проверки от страна на съответните оперативни структури и не са потвърдени по никакъв начин", подчертаха оттам.

От ДАНС допълниха, че финансовото разузнаване получава и анализира информация за съмнение за пране на пари и финансиране на тероризъм на базата на формални критерии - например операции с определена периодичност, връзка със зони на конфликт, частично съвпадение на данните на лица с включените в списъците на ООН или ЕС за тероризъм и др., които подлежат на допълнителен финансово-разузнавателен анализ и последваща проверка.

"В доклада на САД ФР не е изразена позиция, че е установено участие на български граждани във финансиране на "Ислямска държава". Отразено е единствено наличието на горепосочените формални критерии, на базата на които докладващите лица и институции са преценили дадени финансови операции като съмнителни по отношение на финансирането на тероризма. Отново подчертаваме, че информацията, получавана от докладващите на САД ФР лица, е изключително важна с оглед превенция на изпирането на пари и финансирането на тероризма, като една от целите на изготвяния годишен доклад на САД ФР е да даде насоки и да насърчи финансовия сектор и останалите групи лица при осъществяване на тази превантивна дейност", подчертаха от ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови