Да съхраним парк-музей 'Шипка' и крепостта 'Баба Вида': набират се средства за реставрацията им

OFFNews 14 декември 2018 в 13:33 2802 0

Живял някога знатен болярин с три дъщери: Вида, Кула и Гъмза. Средната и най-малката се омъжили и се отделили, а първородната красива Вида отхвърляла всички кандидати. Със собствени средства изградила замък, в който доживяла дълбока старост. Крепостта успешно защитавала земите от нападения, а след смъртта на Вида благодарните местни хора нарекли замъка "Баба Вида" или "Бабини Видини кули".

Легендата е за единственият изцяло запазен средновековен замък в България, разположен на девет декара и половина в северната част на Видин. Днес крепостта "Баба Вида" има нужда от реставрация и с набирането на средства за нея се е заела Райфайзенбанк в тазгодишното си юбилейно десето издание на кампанията "Избери, за да помогнеш".

Поддръжка на най-застрашените участъци на замъка, почистване на крепостните стени, изграждане на обезопасителни парапети и поставяне на художествено осветление - всичко това са замислили от Регионалния исторически музей във Видин и се надяват дарените средства да им стигнат за максимално много от планираното.

Всеки може да помогне за съхраняването на крепостта чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg или с SMS на телефонен номер 17 777 с ключова дума DMS VIDA.

Още един паметник - символ на българската история очаква реставрацията си: националният парк-музей „Шипка“.

14 плочи, разположени в района на паметника, разказват за сраженията по време на Освободителната война и посочват имената на голяма част от бранителите на прохода. През годините, за съжаление, голяма част от тях стават обект на кражби.

За да не се изличи тази памет и имената на героите да се четат и от следващите, и от по-следващите поколения, "Избери, за да помогнеш" включва и тази кауза в палитрата си тази година. Набраните средства за Шипка ще бъдат насочени именно към възстановяването на възпоменателните плочи, чрез които хората ще могат да разберат повече за отбраната на Шипченския  проход от лятото и зимата на 1877 година, споделя директорът на музей „Шипка“ Чавдар Ангелов.

Планира се новите плочи да бъдат каменни, за да отговарят на цялостния облик на парка-музей. Намерението е те да бъдат открити през 2019 г. за честванията на 142-та годишнина от Шипченската епопея.

Проектът „Шипка – героизъм с много имена“ може да бъде подкрепен чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS SHIPKA.

Двата обекта - крепостта "Баба Вида" и националният парк-музей "Шипка" - всяка година посещават повече от 160 хил. туристи.

От 2009 г. благотворителната инициатива на банката е подкрепила 233 важни за обществото културни, здравни, социални и еко каузи с над 2.7 млн. лв. В тазгодишната ѝ кампания може да откриете и проекти, подпомагащи Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ в Кърджали, НУФИ „Широка лъка“ и Читалище „Самообразование“ – с. Бачево, община Разлог. Информация за всички каузи, включени в благотворителната инициатива на Райфайзенбанк, е достъпна на izberi.rbb.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови