Да помогнем на Стаси

OFFNews 15 юни 2018 в 16:21 4079 0

Станислав се ражда през юли 2011 година.

В края на ноември същата година детето започва да повръща непрекъснато и след редица изследвания и прегледи, включително и ЯМР, се установява наличие на огромна хидроцефалия.

Момченцето постъпва в болница "Св. Иван Рилски" в София в края на декември за поставяне на клапа. Родителите обаче не получават информация вследствие на какво е хидроцефалията. 

Интервенцията преминава нормално и детето е изписано. 

Състоянието на детето обаче продължава да се влошава и следват нови прегледи и изследвания, докато накрая лекарите казват на родителите на Стаси, че няма надежда и той няма да доживее до навършването на една година, затова могат само да се приберат и да чакат неизбежното. 

Родителите обаче не се предават. Те се срещат с хора, които през февруари 2012 г. им помагат да изпратят документите на сина си в Турция при световноизвестния проф. Мемет Йозек - един от тримата най-добри детски неврохирурзи в света.

Отговорът на лекаря е, че клапата на Стаси не работи и трябва веднага да се оправи и да се вземе биопсия от тумора на детето. От този отговор родителите за първи път чуват, че Станислав има тумор. 

Те се свързват с Фонда за лечение на деца в чужбина и с помощта на тогавашния директор Павел Александров получават одобрение и заминават за лечение в Турция. 

Това спасява живота на детето, което в този момент вече е изпаднало в летаргия и е намалило значително теглото си. 

През април 2012 г. започват редица операции за поставяне на сонда, от която Стаси да се храни, взимане на биопсия, поставяне на порт и започване на тежка химиотерапия.

След радиотерапията откриват на Стаси и огромни хормонални проблеми, които и до ден днешен лекуват с животоспосяваща инжекция, която се бие на всеки 28 дни.

Родителите обясняват, че по времето, когато Павел Александров е шеф на Фонда за лечение на деца, лечението върви безпроблемно в продължение на няколко години. При смяната на директора обаче подкрепата от Фонда секва. 

В началото на 2017 г. Стаси рязко се влошава и момчето и родителите му заминават за Турция. Заради тумора Станислав губи зрението си. От Фонда за лечение на деца отказват подкрепа за лечението на детето и те трябва да поемат всички разходи. С големи мъки те успяват да платят и да се приберат в България. 

За кратко Стаси се стабилизира, но през май миналата година състоянието му рязко се влошава и борбата на семейството започва с нови сили. 

Родителите започват кампания за набиране на средства, а освен с даряване на пари, много хора се включват и с продажбата на ръчно изработени предмети и лични вещи. 

Сега на Станислав му предстои операция в Турция. Тя е насрочена за 28 юни. Средствата за операцията вече са събрани, но битката за семейството не спира дотук. 

Кампанията продължава заради постоперативните разходи и последващото лечение на Стаси, с които родителите му не могат да се справят сами. 

Повече информация за Стаси и кампанията за набиране на средства можете да видите на Фейсбук страницата, създадена за целта. 

Всеки, който иска да помогне на Стаси, може да направи това чрез дарителската сметка:

Станислав Димитров Чонев

BG93RZBB91551008588490
BIC: RZBBBGSF

PayPal: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови