''Да не превръщаме единия родител в неделен татко или неделна мама''

OFFNews 30 януари 2024 в 15:01 1889 0

   Елисавета Белобрадова

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Споделеното родителство да бъде заложено в следващите поправки на Семейния кодекс.

Това бе темата на кръгла маса, организирана от депутатите Елисавета Белобрадова и Надежда Йорданова (ПП-ДБ) и Екатерина Захариева и Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС).

В началото Надежда Йорданова съобщи, че има текстове от 2016 г., които са останали на ниво обществено обсъждане. По думите ѝ, ако се предприеме законодателна инициатива, то те могат да бъдат основа. На свой ред Захариева поясни, че сегашното законодателство позволява съвместно родителство само когато родителите се споразумеят за това.

Една от възможностите е оборимата презумпция, каза по-късно пред журналисти Екатерина Захариева. В момента съдът, когато тръгне по исков ред, е длъжен да се произнесе по това, независимо дали има или не спор по отношение на родителските права, а ако единият от родителите поиска да се произнесе, само тогава ще се произнася – това е оборимост на презумпцията, поясни тя. По думите ѝ целта е родителите да не се впускат в излишни спорове за децата. Това, което трябва да ни води, е висшият интерес на детето, посочи тя.

От Министерството на труда и социалната политика казаха, че започват проучване на доставчиците на социални услуги, от които ще поискат информация за проблемите в системата, така че те да бъдат отстранени на законодателно ниво. От Министерството на правосъдието също съобщиха, че подкрепят поправките в Семейния кодекс, както и че имат и свои предложения. От МВР изтъкнаха, че децата не бива да се използват като начин да се отмъсти на партньора след раздяла.

Представителите на Софийски градски съд и Софийски районен съд призоваха народните представители да правят по-ясно законодателство и по възможност да се намалят възможностите за различни тълкувания.

"Да не превръщаме единият родител в неделен татко, или неделна мама", призова Пламен Борисов от фондация "За споделено родителство".

Той коментира още, че в момента за едно дете може да се водят по две, три и повече дела. По думите му трябва да се въведе принципът "едно дело - едно дете".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика