Човешка грешка довела до гафа с класирането за гимназиите, министърът иска наказания за трима души

Александра Маркарян 11 юли 2018 в 16:20 5856 2

Човешка грешка, а не софтуерен проблем, е довела до сгрешеното балообразуване в класирането на четири гимназии в София с прием след седми клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпроси преди началото на днешното заседание на Комисията по образованието в Народното събрание. Той подчерта, че ще настоява за налагането на дисциплинарни наказания на отговорните. 

Отговорните са ръководителите на комисията по информационно осигуряване и на областната комисия по класирането. Третият, за чието наказание министърът ще настоява, е началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, която е крайният отговорен за контрола, стана ясно от думите му.

Какви ще бъдат наказанията министърът на уточни и обясни, че говори на база предварителни данни. Утре ще имам окончателните резултати от проверката, обясни той. Освен това решенията за наказания се вземат от дисциплинарна комисия, а не еднолично. "Не мога да предрешавам какви ще бъдат те. Във всеки случай трябва да са дисциплиниращи, справедливи, но не прекомерни", смята министърът.

"Само в четири училища се е получила грешка при 117, в които се кандидатства - изтъкна Вълчев. - В същото време 89 от тях имат специфично балообразуване.

Грешката не е довела до ощетяването на нито един ученик, запазил се е принципът на класиране и изборът съгласно предпочитанията на учениците.“

Освен налагането на наказания министърът планира и въвеждането на „допълнителни контроли, които в по-голяма степен да гарантират, че балът е изчислен правилно“.

По отношение на фирмата, осигурила софтуерната програма, Вълчев посочи, че същият софтуерен продукт е бил използван и от други области, в които не възникна проблем.

Гафът с класирането бе предмет не само на журналистически интерес. Въпрос за него зададе и зам.-председателя на комисията доц. Милен Михов (ВМРО), с когото министърът се съгласи, че подобни грешки създават негативни нагласи и подчерта, че дори в добре отработена система като класирания може да се появи проблем, когато се намесят хора, оприличени от него на "черни лебеди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

2

Tanos

11.07 2018 в 17:27

Дано министърът знае какво е "черен лебед". Дали е чел Нисим Талеб, май не е. Черен лебед не се отнася до хора, а до събития. Но, ако се оприличават хора на "черни лебеди" по-скоро в министерството му или за него работят маса "черни лебеди", които ежесекудно произвеждат непредвидими събития, които вече могат да се нарекат "черни лебеди". Министърът на просвещението да си направи справка кое какво означава преди да употреби някакво понятие. Допускам, че думите на министъра са предадени правилно, а ако това е така жалко за министерството и обучаваните в образователните институуции, ръководени от него...

11900

1

Tanos

11.07 2018 в 17:14

Каква човешка грешка? Невежество и некомпетентност най-вече и много немарливост и непукизъм. Колко души гледат черновите на материалите, а? Но всички са на хранилката на министерството и ядат нашите пари. Всички вън, водени от министърът и неговият шеф Боко, могат да вземат и Цецерон
(Цв. Цв.) за компания - той е много забавен понякога, та добре ще си прекарат, а учениците и ние ще си отдъхнем...
 
X

Подкастът на OFFNews