Човек на МОН продавал отговори за матурите по SMS

OFFNews 23 май 2014 в 17:41 8924 3

Снимка Архив/sxc.hu

Изпит

Вътрешен човек на МОН е търгувал с отговори за матурите, установи разследване на bTV.

Отговорите са уговаряни от вътрешен човек на образователното министерство чрез SMS и са изпращани час след началото на изпита.

В социалните мрежи няколко дни преди датите за матурите търговията с отговори е вървеше с пълна сила.

От bTV са изпратили SMS с въпрос как ще получат отговорите и са им отговорили с "„На SMS - даваш някакъв телефон, на който искаш, чакай сега ще ти ги покажа, аз нали ги правя същите матури”.

Дават се и инструкции за успешно преписване - всичко чрез SMS и така, ако някои зрелостник попадне на по-разсеян квестор ще може да препише верните отговори от телефона си без проблем.

Ден преди матурата министърката на образованието Анелия Клисарова предупреди, че служители на МОН ще следят по форуми и социални мрежи за теч на информация относно матурите.

„Категорично ще следим, не бива да има изтичане на информацията. Изпитът трябва да бъде еднакъв за всички", коментира Клисарова.

Мярката бе взета заради случая от 2010 г., когато темата изтече в интернет ден преди изпита.

Днес около 120 хиляди ученици отново се явиха на изпити. 60 хиляди зрелостници положиха втора задължителна матура - по предмет по избор от изучаваните 13 дисциплини. Най-предпочитаната втора матура бе по География и икономика, и Биология. Изпитът за големите ученици започна точно в 8.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!