Чистота Искър ще чисти реки, корита и канали или става дружество със затихващи функции

OFFNews 12 януари 2021 в 16:27 1109 0

Общинското дружество „Чистота Искър“ да разшири своята дейност, за да не се превърне в дружество със затихващи функции. То трябва да изпълни бизнес план, който да му гарантира устойчивост и развитие през следващите 5 години.

Предложението за оздравяване бе направено от съветниците Николай Стойнев и Стефан Марков от групата на ГЕРБ-СДС в СОС и подкрепено на заседанието на комисията по финанси днес. 

Докладът разглежда два основни варианта за бъдещето на „Чистота Искър“, като при първия се запазва досегашният основен предмет на дейност – сметосъбиране и извозване на отпадъци. Прогнозата при този план е, че това ще доведе до затихващи функции на дружеството. 

Вторият вариант предвижда увеличаване на капацитета и разширяване на дейностите като почистване на реки и речни корита и отстраняване на отпадъци и почистване на канали за отпадъчни води, разделно събиране, събиране, преработка и оползотворяването на едрогабаритни отпадъци, поддържане и рекултивация на депа, разработване на проекти в областта на екологията. Бизнес-планът предвижда още към дейностите да се добави строителство, почистване и поддържане на паркове и зелени площи, на спортни площадки, включително залесяване, озеленяване и произвеждане на компост. 

„Целта ни е да имаме работещи съвременни общински предприятия, предлагащи качествени услуги и работа“, коментира Николай Стойнев. Според неговия колега Стефан Марков планът за стабилизиране и развитие на дружеството е амбициозен, но само така ще се гарантира развитието на дружеството и конкурентност в тази сфера на услугите. Сред предложените промени са и подобряване на административните процеси в дружеството, което да гарантира модерно управление и качество на услугите.

Негативно въздействие върху общинското дружество ще има, ако не се търсят нови пазарни ниши и не се прилага политиката на различните лидери от бранша, ако не се инвестира в нова строителна и транспортна техника“, пише в мотивите на вносителите. 

Ръководството на общинското дружество пое в края на 2019 година бившият кмет на район "Изгрев" Цветомир Жеков, който загуби местните избори с 39,76 срещу 51,31% в полза на новия кмет на района от БСП Делян Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови