ЧЕЗ въвежда стикери срещу манипулация на електромерите

OFFNews 19 август 2018 в 12:47 5510 0

"ЧЕЗ Разпределение"ще предпазва електромерите от манипулация със защитни стикери, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. 

Стикерите се залепват върху електромерите и са допълнение към познатите пломби, като имат три нива на контрол. "Това прави фалшификацията или незабелязаната интервенция върху тях практически невъзможна. Огромен е броят на отличителните знаци и защити на стикерите, които ще предпазват средствата за търговско измерване от нерегламентиран достъп до вътрешността на устройството и намеси, които могат да се упражнят върху тях", обясняват от ЧЕЗ.

От компанията посочват, че стикерите са изработени по технологии от най-ново поколение и прикриването на нарушението на целостта им е изключено. Според ЧЕЗ в новите стикери са закодирани елементи, които не подлежат на фалшификация и се виждат само от експерти с подходящо оборудване, преминали обучение за оценка на автентичността и целостта на стикерите.

Защитните средства имат вградени 3D мотиви, текстове, триизмерни обекти, променящи се цветове, изображения, предупредителни знаци и са персонализирани с уникален номер. 

Стикерите имат многослойна структура, която се разрушава много лесно при опит за третиране с различни разтворители или при опит за разлепяне, като същевременно издържат при екстремни температури. Те са защитени от специални елементи, чрез които се откриват дори микро прерязвания с тънък скалпел, които са сред честите начини за външна намеса при старите стикери.

За първите седем месеца на 2018 г. са констатирани 4251 кражби на електроенергия, като около 40 на сто от тях са реализирани чрез манипулация на електромери, посочват от компанията. Все по-изобретателните и дръзки кражби, които включват и подмяна на елементи от устройствата за търговско измерване, са принудили дружеството да вземе по-сериозни мерки за защита на електромерите. Въведените стикери са произведени по българска технология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови