Честваме деня на Ботев и загиналите за свободата на България

OFFNews 02 юни 2022 в 07:24 1964 0

Днес почитаме паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал.

Приканват се всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, да спрат и да останат на място.

С традиционното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий.

Слова ще произнесат кметът на Враца Калин Каменов и премиерът Кирил Петков. Той ще поздрави участниците в националния туристически поход по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Ще има изпълнения на Ботеви стихотворения.

В родния град на поета Калофер ще се състои митинг поклонение. Преди това от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 ч. пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

Церемония, посветена на годишнината от гибелта на Христо Ботев, ще има днес в столицата пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина. В програмата ще участва актрисата Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и Гвардейския представителен духов оркестър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews