Честваме 3-ти март, промени в движението за официалните церемонии

OFFNews 03 март 2024 в 06:59 1867 3

Шипка

Снимка Архив

Днес отбелязваме 146-тата годишнина от Освобождението на България. Официалните чествания на националния празник започват в 11,30 часа на връх Шипка. 

На върха ще бъдат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. Кулминацията ще бъде в София, където ще се проведе тържествената заря-проверка. 

Премиерът  Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България в София. Министър-председателят ще присъства и на тържествената заря-проверка вечерта.  

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в София. 

От 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената заря-проверка по случай Националния празник е с начало 18:30 ч. на пл. „Народно събрание“.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван. От 09:00 ч. до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м около зоната за сигурност с център пл. „Александър Невски“. 

От 16:00 ч. до 22:00 ч. се забраняват полетите на всички видове безпилотни летателни средства в зона с радиус 1300 м с център пл. „Народно събрание“.

Движението през прохода Шипка е затворено за автомобили до 18 часа. Алтернативният маршрут е Проходът на републиката.

През "Шипка" ще бъдат пропускани само автомобилите на желаещите да посетят на върха, като той ще бъде отворен от 6 часа сутринта. Официалните чествания на върха започват от 11:30 часа. Движението ще е еднопосочно, като до 12:30 часа автомобилите, идващи от Габрово и Казанлък, ще могат да се качват до подножието на върха, а от 12:30 нататък движението ще бъде пуснато наобратно. 

Автомобилите трябва да се паркират най-вдясно на платното за движение. 

Промени на движението в София

Забраняват си влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, с изключение на автомобилите осигуряващи мероприятията:

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3-ти март:

- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски”;

- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;

- по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

От 14.00 часа до приключване на мероприятията:

- по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;

- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;

- по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”;

- по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”;

- по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.

От 11.30 до 12.30 часа на 3-ти март по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.

От 19.30 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г. С. Раковски”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

ПР

03.03 2024 в 09:31

Днес честваме края на една от поредните Руско-Турски войни.В Сан Стефано е подписан мирен договор и е очертана една предварителна,евентуална,хипотетична карта на бъдеща България/ твърде оптимистична и хубава за нас/.Но,все пак,карта вече има.Е,Конгресът в Берлин,решава др.неща по съдбите ни.И предопределя бъдещи войни.Ролята на Руската Империя в след-освобожденската ни история е реакционна,жестока,лъжлива и ретроградна.
Лично за мен,Големият,Истинският,Български Национален Празник е Шести Септември-извоюван само от българи,напук на всички Велики сили тогава.

400

3

демотиватор

03.03 2024 в 07:42

"Гражданите ще бъдат проверявани..... за наличие на........., източници на йонизиращи лъчения,..."

За сефте научавам, че очакват като възможност дори някой да дойде и с радиоактивен източник (и примирно да го извади бързо от оловния контейнер и да го подхвърли сред гъстата тълпа) !
Но нищо чудно- нали рашките отровиха с полоний Литвиненко у Лондон...

1005

1

ПР

03.03 2024 в 07:11

Паметникът на Свободата се издига на връх Св.Никола.Завършен е през 1934 г.След 9.9.44 г.,го преименуват на Шипка.Историческият вр.Шипка,където Столетов и опълченците водят сраженията,е на около километър на север.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика