Честваме 137 години от Съединението на България

OFFNews 06 септември 2022 в 06:18 2373 3

Съединение

Снимка Архив

България празнува Съединението

137 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България се чества днес.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития. 

Столична община организира тържествена церемония от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” №81. В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, вокален квартет „Светоглас“ и актрисата Василка Сугарева. Слово ще произнесе професор Кирил Топалов. 

Кулминацията на тържествата е в Пловдив, от 20,30 часа там ще се проведе проверка-заря на пл. "Съединение".

Президентът Румен Радев ще участва в нея и ще приеме почетния строй. В 20.45 часа държавният глава ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

НСО въвежда мерки за сигурност. Гражданите, които желаят да присъстват, ще бъде осигурен достъп до зоната след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети КПП – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ-Пловдив), съобщиха от НСО.

Служителите на службата ще извършват проверки за опасни предмети, средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на събитието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официални лица. 

Днес е и празникът на Пловдив. В програмата са включени концерти, отворени за жителите и гостите на града са Есенните изложби в Стария град и Градската художествена галерия.

Отличието "Почетен гражданин на Пловдив" ще бъде връчено на журналиста, публицист и сценарист Евгений Тодоров. С почетния знак на Пловдив е удостоена посмъртно и неговата съпруга - Нери Терзиева, за значителния ѝ принос в модерната журналистика, изключителен професионализъм и отстояване свободата на словото.

Церемонията ще се състои в зала „Съединение“ на Историческия музей. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

06.09 2022 в 13:30

Това е най-българският празник. Вместо истински да го празнуваме , ни занимават с маниака Путин и антибългарите от Възраждане и други подобни. Е после да не мрънкаме, че сме най-бедни.

-240

2

редовно четящ

06.09 2022 в 10:49

Честито на всички българофили! Да не забравяме, че този свещен акт се случи въпреки волята на "освободителката" ни, за което и бяхме наказани с абдикацията на патриота княз Батенберг! Никой не е забравен, нищо не е забравено!