Честваме 111 години от Независимостта на България

OFFNews 22 септември 2019 в 07:20 2943 0

Днес празнуваме 111 години от Независимостта на България, провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. 

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

В черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Пред Паметника на Независимостта на столичния пл. „Княз Александър I” днес ще се проведе тържествено честване на 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, квартет „Славей” и актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал ще изпълни Националната гвардейска част. 

Кулминацията на тържествените прояви е във Велико Търново. Честванията започват с Божествена света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, която ще бъде отслужена в историческата църква "Св. 40 мъченици". 

От 19.30 ч на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие. 

От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” започва военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще участват и в празнично шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България”.

В шествието ще се включат и участниците в ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри. 

Пред сградата на „Български пощи“ във Велико Търново граждани и гости на града ще могат да се насладят на своеобразен шоу-спектакъл на участниците във феста с разнообразна програма: от военни маршове до съвременни музикални произведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови