Честито Възкресение Христово!

OFFNews 01 май 2016 в 00:01 10484 7

Христос воскресе! Православните християни празнуват днес Възкресение Христово, най-големият празник на църквата и най-великото събитие в историята на човешкия род. 

Ето как Евангелието от Лука описва деня на възкресението на Божия Син:

А в първия ден на седмицата, сутринта рано, <жените> дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили. И намериха камъка отвален от гроба. И като влязоха, не намериха тялото на Господа Исуса. И когато бяха в недоумение за това, ето застанаха пред тях двама мъже с ослепително облекло. И обзети от страх, те наведоха лицата си до земята; а <мъжете> им рекоха: Защо търсите живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна. Спомнете си какво ви говореше, когато беше още в Галилея, като казваше, че Човешкият Син трябва да бъде предаден в ръцете на грешни човеци, да бъде разпнат, и в третия ден да възкръсне. И спомниха си думите Му. 9И като се върнаха от гроба, известиха всичко това на единадесетте и на всичките други. А бяха Магдалина Мария, и Иоанна, и Мария Якововата <майка> и другите жени с тях, <които> казаха тия неща на апостолите. А тия думи им се видяха като празни приказки, и не вярваха. А Петър стана и изтича на гроба, и, като надникна, видя саваните <сложени> отделно; и отиде у дома си, чудейки се за станалото. И, ето, в същия ден двама от тях отиваха в едно село на име Емаус, шестдесет стадии {Около 11 километра.} далеч от Ерусалим.
И те се разговаряха помежду си за всичко онова що бе станало.

И като се разговаряха и разискваха, сам Исус се приближи и вървеше с тях; но очите им се удържаха да Го не познаят. И рече им: Какви са тия думи, които разменяте помежду си, като пътувате? И те се спряха натъжени. И един от тях, на име Клеопа, в отговор Му рече: Само Ти ли си пришелец в Ерусалим и не знаеш станалото там тия дни? И рече им: Кое? А те му рекоха: Станалото с Исуса Назарянина, Който бе пророк, силен в дело и в слово пред Бога и пред всичките люде; и как нашите главни свещеници и началници Го предадоха да бъде осъден на смърт и Го разпнаха. А ние се надявахме, че Той е Онзи, Който ще избави Израиля. И освен всичко това, вече е трети ден откак стана това. При туй и някои жени измежду нас ни смаяха, които като отишли отзарана на гроба, и не намерили тялото Му, дойдоха и казаха, че видели и видение на ангели, които казали, че Той бил жив. И някои от ония, които бяха с нас, отидоха на гроба, и намериха тъй както рекоха жените; а Него не видели. И Той им рече: О несмислени и мудни по сърце да вярвате всичко, което са говорили пророците! Не трябваше ли Христос да пострада така и да влезе в славата Си? И като почна от Моисея и от всичките пророци, тълкуваше им <писаното> за Него във всичките писания. И приближиха селото, в което отиваха; Той се държеше, като че отива по-надалеч. Но те Го нудеха, казвайки: Остани с нас, защото е привечер, и денят вече е превалил. И Той влезе да остане с тях. И като седна с тях на трапезата, взе хляба и благослови, разчупи и даде им. И очите им се отвориха и Го познаха; а Той стана невидим за тях. И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията? И в същия час станаха и се върнаха в Ерусалим, гдето намериха събрани единадесетте и тия, които бяха с тях, които и казаха: Господ наистина възкръснал и се явил на Симона. Те пък разправиха <станалото> по пътя, и как Го познаха, когато разчупваше хляба. И когато говореха за това, сам <Исус> застана посред тях и каза им: Мир вам!

А те се стреснаха и се уплашиха, като мислеха, че виждат дух. И Той им рече: Защо се смущавате? и защо се пораждат такива мисли в сърцата ви? Погледнете ръцете Ми и нозете Ми, че съм Аз същият; попипайте Ме и вижте, защото дух няма меса и кости, както виждате, че Аз имам. И като рече това, показа им ръцете и нозете Си. Но понеже те от радост още не вярваха и се чудеха, Той рече: Имате ли тук нещо за ядене? И дадоха Му част от печена риба и меден сок. И взе та яде пред тях. И рече им: Тия са думите, които ви говорих, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, което е писано за Мене в Моисеевия закон, в пророците и в псалмите. Тогава им отвори ума, за да разберат писанията. И рече им: Така е писано, че Христос трябва да пострада и да възкръсне от мъртвите в третия ден, и че трябва да се проповядва в Негово име покаяние и прощение на греховете между всичките народи, като се започне от Ерусалим. Вие сте свидетели на това. И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града Ерусалим докато се облечете със сила от горе.

И ги заведе до <едно място> срещу Витания; и дигна ръцете Си да ги благослови

И като ги благославяше, отдели се от тях, и се възнесе на небето. И те Му се поклониха, и върнаха се в Ерусалим с голяма радост; и бяха постоянно в храма хвалещи и благославящи Бога. Амин.

С камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори в дома, за да влезе новата светлина в него.  

Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста. 

Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.  

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват на трапезата на Великден, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло. Най-разпространеното месо е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне. 

Имен ден днес празнуват Велико, Велин, Велислав, Величко, Вельо, Вили и Велина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

01.05 2016 в 11:45

"Какво се случва с останалите приблизително 6.9 милиарда след като умрат?"

Каквото се случва с всички останали-мрат, прераждат се и айде пак на въртележката...и така докато некой не им каже че има такова нещо като The Four Noble Truths and The Eightfold Path...

12150

5

Spas Trashliev

01.05 2016 в 11:32

По света има 7 милиарда души, а само 1 милиард се водят християни. Истинските християни, които вярват в Исус, а не в козунаците, да са сигурно около 100 милиона макс. Какво се случва с останалите приблизително 6.9 милиарда след като умрат? Има директна поточна линия към ада? Или все пак им бива обяснено, че няма значение дали са направили погрешния избор или никога просто не са чули за Исус, но съдбата им е да гният за цяла вечност в адски мъки.

13859

4

Daering

01.05 2016 в 09:27

Хах, да видиш ти ирония! Когато пуснаха тази поздравителна тема към полунощ, от Братолюбие ли са, Добротолюбие ли са, не знам, но цитатът от Библията изобщо го нямаше. Имаше само онези няколко допълнителни абзаца след сега добавения цитат.

В началото целият текст обясняваше за нек`ви свещи, за нек`во събуждане на природата (ВТФ?), за какви точно яЙца, козунаци, агнешко и именници става дума днес, да няма объркване, сиреч. Полезна информация, най-важното за деня, синтезирано от братята Добротолюбци.

Кво става с вас, бре, братя православни? Забравихте ли къде е смисълът и Кой е центърът, та се сетихте със закъснение по някое време между козунаците, свещите и събуждането на природата да добавите и Христос, от кумова срама?

Хора, Христос възкръсна, в това е целият смисъл. Няма значение дали го вярвате или не, за това става дума днес. :)

77927

3

El Commandante

01.05 2016 в 01:18

Воистина воскресе!




Малко ме озадачи зарята и духовата музика пред Ал.Невски, но карай...

13859

2

Daering

01.05 2016 в 00:39

Въпрост е, че ако не вярвате във Възкресението на Христос - онзи Христос, евреинът, който е бил пребит и разпънат на кръст, за него говорим; та, ако не вярвате, че това е реален акт, а отбелязвате днешния ден като празник, в който се прави или се казва нещо определено, защото... ми защото така се прави, тогава никакви козунаци, яйца, агнешко и "воистинувоскресе" ви не ползват.

Може да не ви звучи много празнично моят поздрав към вас, но когато аз кажа, че Христос е възкръснал, наистина имам това предвид - Христос възкръсна от мъртвите на третия ден след като бе разпънат и умря. Вие какво точно имате предвид, когато казвате, че Христос е възкръснал или потвърждавате, че наистина е възкръснал? Споделяте информация и потвърждавате нещо, в което напълно вярвате или си казвате здравей - здрасти?

Защото вярата във Възкресението не е от онези неща, които споделяш един път в годината и след това забравяш или пренебрегваш до другият Великден- това е нещо, което обръща целият ти живот.