Черната кутия на падналия МиГ-29 потегля към Русия

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2021 в 19:20 2415 5

Данните от черната кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Това се посочва в писмен отговор от РСК „МиГ“, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов в Карлово.

Черната кутия ще бъде транспортирана от представители на Военната прокуратура, Служба „Военна полиция“ и Военновъздушните сили при първа възможност и след като се уредят формалностите по пътуването .

Министърът Панайотов изказа още веднъж съболезнования и съпричастност към скръбта на семейството на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев.

"Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме нови инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, внимание, модернизация на цялата армия и на Военновъздушните сили, изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-сигурната техника", посочи министърът.

В отговор на въпрос той съобщи, че обучението на пилотите в изтребителната авиация ще бъде възстановено в рамките на 2-3 седмици.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са препланирани за септември. „Ние продължаваме да изпълняваме задачите си въпреки трагедията, която ни сполетя, и за която съжаляваме“, заяви началникът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови