Черната кутия на падналия МиГ-29 още е в България, не е пратена в Русия

Проверките за смъртта на пилота Валентин Терзиев продължават

OFFNews 30 юли 2021 в 14:23 3932 0

Черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 все още е в България.

Това съобщи командирът на ВСС ген. Цанко Стойков пред БНТ, след като връчи дипломите на офицери от специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия.

Трагичният инцидент, при който загина пилотът на изтребителя Валентин Терзиев, се случи на 9 юни. МиГ-ът падна в открито море край Шабла. Това стана при изпълнение на задача по отстрел на светеща парашутна мишена.

Ген. Стойков обясни, че кутията има поражения от удара в морето и поради тази причина е компрометирано съдържанието й. Генералът очаква в близко бъдеще тя да замине за Русия, но засега има "някакви процедурни проблеми по нейното изпращане".

"Наистина сроковете бяха прогнозни, без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането ѝ в Руската федерация. Точно какви са те - аз не мога да кажа и не мога да коментирам. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба", коментира ген. Стойков.

На въпрос какви ще бъдат предприетите действия спрямо хората, които са насочвали самолета, и които са давали указания към пилота да снишава на ниска височина шефът на ВВС отговори така:

"Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме какви са техните заключения. Аз не мога да кажа нищо повече от това. От тук нататък текат и други проверки освен тази, която беше свързана с проверката от Инспекцията за безопасност на полети към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предприети мерки."

От руска страна все още тече проверка на екипа, който трябва да занесе за анализ черната кутия на разбилия се в Черно море български изтребител, уточни в кулоарите на парламента пък служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му това са вътрешни процедури на Руската федерация, с които България трябва да се съобрази. Министърът обясни, че все още тече прокурорско разследване на действията на хората, които са ръководили полета по време на нощното учение край Шабла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови