Черешовите масиви в Кюстендилско са под засилена полицейска охрана

OFFNеws 25 май 2018 в 08:41 3930 0

Черешовите масиви в Кюстендилско са под засилена полицейска охрана

И тази година екипи на полиция и жандармерия ще се включат в опазването на черешовата реколта от посегателства в Кюстендилско. Мерките за сигурност бяха въведени преди девет години заради случая през 2009 година, когато в черешова градина край с. Шишковци беше убит пазач, съобщава БНТ.

От както са въведени строгите охранителни мерки, стопаните в Кюстендилско казват, че се чувстват защитени, кампанията протича спокойно без инциденти, а кражби на череши почти няма.

Ние бяхме едно от селата, които пострадаха преди години, сега това нещо с идването на тумби цигани се прекърши и вече нямаме набези на цигани, казва пред камерата на БНТ кметът на Шишковци Климент Терзийски.

Охраната на черешовите масиви ще се осъществява съвместно от служители на общинско предприятие "Охрана" и от полицията.

"В охраната на черешите ще се включат и сили на Главна дирекция "Жандармерия" и ГД "Гранична полиция". В хода на операцията ще се изграждат временни КПП-та на възлови за черешовата кампания места и допълнително ще има автопатрули, които ще контролират ППС и лица занимаващи се с тази дейност, относно работно време на пунктовете, работно време на пунктовете и цялата документация по транспорта и брането на череши, заяви Боян Миленков – началник сектор "Охранителна полиция" в РУП – Кюстендил.

Със старта на кампанията влизат в сила и строги правила, въведени от кметската управа в областния град, които касаят разкриването на пунктове за изкупуване на череши, беритбата и продажбата на сладкия плод.

За да няма посегателства през тъмната част на денонощието, работното време на берачите ще е строго ограничено или от 7 сутринта до 20 ч. вечерта. Новото през тази година е, че собственици на череши или потребители не могат да превозват извън населените места повече от 10 кг череши без да притежават специален документ.

Ако някой купи или му подарят череши, той трябва да има приемно-предавателен протокол. Във всяко едно кметство и кметско наместничество ще има такива приемно-предавателни протоколи и кметовете и кметски наместници, те ще ги раздават на населението, обясни Мирослав Миланов - началник на отдел "Канцелария и управление на собствеността" в община Кюстендил.

Брането на първите череши в Кюстендилско вече започна, очаква се кампанията да приключи до средата на юли. Дотогава ще продължат и охранителните мерки по опазването на черешовите масиви, а стопаните се надяват на добра реколта и печалби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови