Частично бедствено положение в Свиленград заради пожарите, Одрин на крак заради огъня

OFFNews 03 септември 2023 в 09:13 1253 0

Пожарна

Снимка МВР

Частично бедствено положение е обявено заради пожарите в Свиленградско и Тополовградско. Огънят е обхванал 10 000 дка сухи треви и храсти.

Пожарът вдигна на крак противопожарните власти в Одрин, след като за кратко се прехвърли на турска територия под влияние на силния вятър. 

От областната дирекция по горите в Одрин са изпратили в граничната зона, булдозери, машини, пожарни коли и много екипи за гасене на пожари. Подаден е сигнал за тревога и готовност за борба срещу пожара. Засилени са мерките по охраната на границата с България от турска страна, които се прилагат в координация с валийството в Одрин.

Според агенция Ихляс хабер ажансъ селяните в близките до границата с България села са под тревога. Огнените пламъци от българска страна буквално осветяват турските села Суакаджагъ, Йолюстю и Бююкисмаилдже. Селяните са се били струпали по хълмовете и са наблюдавали тревожно пожара.

Същевременно те са били готови да се включат с трактори и техника, с която разполагат, в случай, че пожарът се прехвърли към техните села, пише агенцията, цитирана от БТА.  

Ситуацията тази сутрин е малко по-спокойна. Няма опасност за населените места. Буквално на метри преди къщите на хората успяхме да потушим пламъците", заяви Пламен Петков от ОД ПБЗН - Хасково по Нова тв. 

Над 10 екипа на пожарната остават на място. В район в непосредствена близост до пожара е открита група мигранти, предполага се, че те са предизвикали пламъците, тръгнали от самата бразда на българо-турската граница, събощи Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки