Бурята ''Марко'' блокира жп транспорта. Там, където влаковете се движат, закъсненията са с часове

Нели Александрова 26 ноември 2023 в 13:43 6056 0

влак

Снимка Фейсбук

Влак

С часове закъснения се движат влаковете от Източна България в посока София. Най-голямо е закъснението на нощния влак Варна – София през Горна Оряховица – близо 10 часа.

Влакът престоява на гара Горна Оряховица от среднощ. Закъснението е заради липса на напрежение в контактната мрежа, иначе казано - няма ток.

Пътниците са на студено и мръзнат. Тъй като Горна Оряховица е една от ключовите гари за жп транспорта, проблемът засяга не малка част от влаковете в Североизточна България и в посока Южната част на страната.

Отменени са изцяло всички влакове в Североизтока, които тръгват или пристигат на гарите Горня Оряховица, Русе, Самуил, Шумен, Варна, Добрич, Кардам, Силистра. Няма влакове от тази част на страната в посока Пловдив, Сливен, Карнобат, Стара Загора, Плевен и др.

Не се движат и влакове в посока от централна България – Плевен и Червен бряг в посока Горна Оряховица и Варна.

Причините са както липса на ток по части от мрежата като Русе-Сеново, Дряново-Трявна, така и заради провиснали клони, повреди в контактната мрежа или локомотиви, снегонанявания и образуване на преспи по жп линията.

С по няколко часа закъснение се движат влаковете в Южна България. Около 5 часа е закъснението на нощния влак от Варна за София през Карлово и на международния през Димитровград, както и от Бургас за София.

Закъснения и отмяна на влакове има и в останалите части на страната, включително крайградските връзки в Софийско, районите на Благоевград, Перник, Мездра, Ловеч, Троян, Червен бряг, Левски, Свищов, Ямбол и др.

Не се движи и междуградският транспорт в областите в Североизтока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки