Бургаската библиотека се мести в нов модерен дом (галерия)

OFFNews 04 януари 2021 в 16:11 3779 0

Снимка Димитър Николов/Фейсбук

Бургаската регионална библиотека ще има нов модерен дом, където ще бъдат събрани на едно място всички томове от досегашните ѝ 4 адреса.

Снимки от сградата на ул. "Св. св. Кирил и Методий" показа кметът на града Димитър Николов.

Преместването на всички 600 000 книги започва утре. За архив на дублетни екземпляри от книги и периодични издания ще се ползват само помещенията на съществуващия отдел в к-с “Изгрев“.

Вътрешни пространства са с модерен дизайн и удобна мебелировка. Обособени са зони за деца, тийнейджъри и възрастни. Предвидени са помещения за експозиционни площи, рецепция с информационен пункт, детски отдел и интерактивна зала, зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с капацитет 76 места, където ще могат да се представят и постановки на Кукления театър, съобщава Николова.

Библиотеката ще заложи максимално на актуалните технологии - напр. Z Space стена с образователни модули, интерактивен магичен под FUNTRONIC, LED видеостена с професионални дисплеи, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и две стационарни машини за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно-игрови център, автоматична система за инвентаризация.
За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужване, която наподобява на банкомат. Там всеки читател, който желае да си върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

Монтиран е и детектор за кражби RFID, който идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката, и се задейства при напускане на сградата.

Новата библиотека разполага с голяма тераса с много зелени кътове, която ще бъде използвана като лятна градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews