Бургас ще бори кича с едноцветни чадъри на заведенията

OFFNews - Бургас 24 април 2018 в 15:49 4197 0

Проект на ул. "Богориди", която в момента се ремонтира. Кичът, който съществуваше на нея, остава в миналото

Край на шарените чадъри и рекламните съоръжения в центъра на Бургас и в Морската градина. От 1 юни те трябва да са в една цветова гама и без рекламни надписи по тях. Преместваемите обекти също не трябва да са брандирани и с реклами, решиха днес общинските съветници.

Чадърите, например, трябва да са в една цветова гама – от бяло до охра в центъра на града. В морската градина и парк „Езеро“ цветът ще в цветовата гама от бяло до светлозелено. Забраняват се рекламни чадъри, тенти и сенници по заведенията, но и в преместваемите обекти. Това беше необходимо, защото законът се нарушаваше досега, категоричен е Милчо Добрев от рекламния бранш:

От близо 10 г., корпоративни фирми с милиони левове бюджет за реклама, не са спрели да предоставят рекламни чадъри, рекламни тенти и заслони. Брандират преместваеми обекти… Перманентно нарушение в продължение на 12 г. на наредбите за преместваемите обекти и на наредбата за реклама. 12 г. ние не си прибрахме едни 12 милиона от тия „безплатни“ чадъри“, коментира Милчо Добрев.

Общинският съветник Живко Табаков контрира:

Даже и да премахнем рекламните елементи от чадърите, аз искрено се съмнявам, че за тези мултинационални компании, за които говорим, те ще си пренасочат бюджетите точно към outdoor реклама“, каза Табаков и добави, че има десетки начини за алтернативна реклама.

Според Константин Бачийски не трябва да се забранява рекламата:

„Имаме наредба за рекламата, където, без никакъв проблем, можем да таксуваме тези рекламни площи и тези пари да влизат в общината“, коментира Бачийски и поясни, че е „за“ уеднаквяването на визията.

Главният архитект Веселина Илиева посочи, че ограничението не е за целия град:

Става дума за основните пешеходни улици – „Алеко Богориди“, „Александровска“, за площад „Св. Св. Кирил и Методий“, „Тройката“ –и ул. „Батенберг“, добави Илиева.

Промяната обхваща и площад „Царица Йоанна“, а основната цел е да се запази културно – историческото наследство в тази част на Бургас, където са ситуирани паметници на културата и на архитектурата. Веселина Илиева подчерта, че промяната е обсъждана отдавна и е съгласувана и с художници и представители на изкуството.

Евгений Мосинов от БСП посочи, че има норми и за Морската градина:

„И в парк „Езеро“. Където искаме светлозелени чадъри. Че какво му е лошото в шаренията на морската градина? Да забраним цветята да бъдат бели, жълти, червени, пембени…“

В крайна сметка, промените в наредбата бяха приети и ще влязат в сила от 1 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови