Бургас на бунт за пешеходна пътека

Последна промяна на 24 септември 2015 в 19:39 2926 2

Снимка OFFNews

50-ина души излязоха в защита на пешеходна пътека в Бургас. Граждани, които живеят наоколо или имат бизнес, както и ученици от близките училища, се обявиха против премахването на „зебрата“ на бул. „Стефан Стамболов“, до Гимназията по туризъм в Бургас.

В момента, на булеварда се строят бетонови заграждения, тип „Ню Джърси“, които да отделят двете платна, за да намалят и ефекта от евентуални катастрофи. Това налага премахването на пешеходната пътека. Председателят на бившата, вече, комисия по транспорт в местния общински съвет Константин Луков, мотивира решението и с движението на бързата автобусна линия. Според него, с премахването на „зебрата“ ще се намали вероятността от произшествия, защото учениците и гражданите ще пресичат на някое от близките светофарни кръстовища, едното от които е на 60 – 80 метра.

Не така мислят бургазлии

„Аз съм от 30 г. тука и има пешеходна пътека“, категоричен бе един от протестиращите. Хората са свикнали да я ползват, учениците минават през нея ежедневно, тя е удобна и за клиентите на близките офиси и магазини. Според бургазлии е редно да има обществено обсъждане по подобни теми.

Пречат на ученици от три училища, категорични бяха момичета, които са от близката гимназия по строителство. Те се притесняват, че техните съученици ще започнат да прескачат загражденията и така става по-голяма вероятността от инциденти. Момичетата казват, че в този район така или иначе се кара бързо, а с премахването на пътеката скоростта ще се увеличи.

С плакати „Искаме пешеходна пътека, не ограда“, „Не искаме магистрала в града“ и други в този дух, бургазлии преминаваха 10-ина минути по въпросната зебра. След това започнаха и подписка в нейна защита.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 23:35

Минавам ежедневно по два пъти от там с колата на отиване и връщане от работа. Мястото на тази "зебра" е практично И логично, заради всичките тези причини, които протестиращите са споменали. Много по-безопасно е да я има тази "зебра", отколкото учениците да я прескачат (а те ще я прескачат, едно, заради манталитета ни, друго, защото... ами, защото мястото наистина е възлово и по време на учебните часове там има движение на учащи).

Утре ще спра да се подпиша в подписката. :)

24.09 2015 в 20:57

Светофар с бутонче и се решава проблема.