БУЛСТАТ изцяло електронен, спасява ни от заявления и опашки

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 16:20 3422 0

Цялостна електронизация на регистъра БУЛСТАТ предвижда законопроект, приет от правителството днес. Всеки регистриран обект ще има дело в електронна форма, в което ще се съдържат и документите за регистрацията му.

Законопроектът е изготвен в изпълнение на правителствения план за намаляване на административната тежест от законодателството, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания.

Въвежда се задължение за държавните органи, органите на местното самоуправление, организациите, предоставящи публични услуги, вкл. банките, да проверяват служебно вписаните обстоятелства за конкретното лице и да не изискват писмени справки или удостоверения.

Регламентира се изцяло ново производство, което ще се развива пред регистър БУЛСТАТ. То ще позволява приемането от регистъра на заявления и искания, подавани по електронен път. Разписва се редът за тяхното разглеждане от служителите на регистъра и предметните предели на проверката, което ще се извършва по подаденото заявление и документите към него. В резултат на предложените изменения, в регистъра ще могат да се подават заявления 24 часа, седем дни в седмицата, а разглеждането им ще се извършва в еднодневен срок.
Въвежда се възможност за обжалване на отказите за вписване в регистъра по реда на Административно - процесуалния кодекс.

С предлаганите изменения се регламентира и публичният достъп до регистър БУЛСТАТ. Посредством интернет той ще бъде изцяло безплатен, като единствено за извършваните от служител на агенцията писмени справки и издаваните удостоверения ще се дължи регламентираната държавна такса.
Практическото реализиране на промените няма да въздейства на държавния бюджет, тъй като финансирането им се осъществява по ОП „Административен капацитет”.

Очаква се законът да влезе в сила от началото на 2016 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !