бТВ: Песента на дъщерята на Орхан Мурад е крадена, оригиналът - религиозна песен

ОFFNews 08 август 2017 в 17:06 21482 4

Песента на Сузанита - 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад, се оказа крадена. Мелодията и е част от религиозна песен на бахайската вяра, показа бТВ.

Приликите между песента на Сузанита и религиозната песен са очевидни, а в следващото видео може да чуете записа на религиозната песен.

Песента на Сузанита може да чуете тук. Клипът от официалния канал на певицата в платформата бе свален.

Религиозната песен прославя Бога и моли за помощ в трудностите.

Оригиналната песен се казва Allahumma Ya Subuhun. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра, допълва бТВ.

Продуцентът на оригиналната творба Том Прайс нарече песента на Сузанита "кражба" пред телевизията.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

Той допълни, че ако песента на Сузанита не бъде свалена от платформата за разпространение на видеоклипове, ще заведе дело за авторски права.

От своя страна Орхан Мерад защити дъщеря си и заяви, че в песента е използван един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Един бийт е равен на два такта, а авторското право нарича пагиатство, когато се заимстват четири или повече такта. 

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има“, заявява Мурад пред телевизията.

Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален. „Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос – че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!“, попита той.

Самата Сузанита каза, че авторът е диджей Бис, с когото се била свързала и имала позволение да ползва семпъла му.

Въпреки че двамата заявиха, че парчето няма да бъде свалено от "Ютуб", клипът бе изтрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови