БСП започва дарителска кампания за Бузлуджа

OFFNews 21 юни 2017 в 10:11 1843 1

БСП ще организира дарителска кампания за ремонт и обновяване на Бузлуджа, обяви в студиото на bTV депутатът от червената група Крум Зарков.

Партията вече обяви намерението си да поеме стопанисването на социалистическия символ. 

„Говорихме с архитекта на Бузлуджа, каза какво трябва да се направи и трябва финансов ресурс, за да се спре разрухата”, каза Зарков. Според него в инициативата могат да се включат не само социалисти, а и хора заинтересовани от запазването на културното наследство.

По думите му никое правителство до момента не е показало загриженост за паметника, а предложението от 2011 г. БСП да го получи като собственост „беше ясен знак, че правителството, държавата и Министерството на културата не желаят да се занимават”.

Според Зарков необходимата сума за възстановяването зависи от това какво точно ще се прави с паметника. За целта имало изумяващ брой проекти от страната и чужбина.

„Отношението на съвременно мислещия архитект в тази държава е, че всеки такъв обект, било паметника от Бузлуджа, било паметника пред НДК, са неща от миналото, което ние по умен начин трябва да вкараме в настоящето и да използваме, ако щете – за туристическа атракция”, коментира арх. Делчо Делчев пред bTV. По думите му професионалният интерес от цял свят към монумента е много голям. Неотдавна един от най-добрите дизайнери на музеи в света, Уве Брюкнер, коментирал, че мястото е уникално и има потенциал дори за хотел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови