БСП-София: След 71 г. искат да преименуват детска градина "Мара Петлякова" на "Червената шапчица"

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2021 в 11:55 618 0

Детска градина №1 в район „Възраждане“ в столицата, която в момента носи името "Мара Петлякова" - героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война, ще бъде преименувана на "Червената шапчица".

За това алармираха общинските съветници от „БСП за България“ в СОС. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

„Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова". През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд", разказа заместник-председателят на групата Иван Таков.

"Вече 71 години детската градина в моя район "Възраждане" носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят", коментира той. Таков е възмутен и от мотива за преименуването - в София нямало друга градина с името "Червената шапчица", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението. 

„За над 10 000 деца не достигат места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли как този проблем да бъде решен, управляващите се занимават с преименуване на детски заведения“, заяви заместник-председателят на групата на социалистите. 

"И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно защото в момента политическата конюнктура налага историческите факти да бъдат  забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой  нов "Свети Никола", заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови