БСК: Забраната за вноса на отпадъци ще навреди на рециклиращия сектор

OFFNews 17 януари 2020 в 12:07 3401 0

Временната забрана на вноса на боклука може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини, което ще доведе до сериозни вреди на преработвателната промишленост с всички неблагоприятни социални последици.

Това пише в отворено писмо до екоминистъра Българска стопанска камара (БСК). 

БСК обявява, че категорично се противопоставя на лошите практики, като зачестилите случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в внос на такива с неясен произход.

От камарата подчертават, че мярката е удар по имиджа на рециклиращата индустрия и че се нанася вреда на околната среда, човешкото здраве и кръговата икономика на България.

"Предприятията от рециклиращата и преработващата промишленост осъществяват внос и износ на отпадъци с различни кодове, които са ценна суровина за българската и европейската индустрия", съобщават от камарата. 

БСК призовава за по-строг контрол върху спазването на действащата нормативна уредба относно вноса и изгарянето на отпадъци, както и на издадените разрешения.

Камарата призова в отворено писмо и за провеждане на спешна работна среща с министъра на околната среда и водите във връзка с оповестени намерения за налагане на временната забрана на вноса на отпадъци.

Мораториумът за вноса на отпадъци ще наруши условията на Европейски регламент 1013/2006, определящ условията за трансграничен превоз на отпадъци в ЕС, както и Базелската конвенция, посочват още от камарата. 

Държавата започна работа по промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година, съобщи в интервю за БНТ председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Вчера по време на заседанието на Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов заговори за налагане на мораториум върху вноса на отпадъци. Борисов даде срок и на министрите до следващата сряда да проверят дали подобна забрана може да бъде наложена, за да се направи задълбочена проверка "дали в страната ни влиза боклукът, който пише на хартия или има злоупотреби". А повод за подготвяната мярка е започналото международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови