Британски депутат: Истерията с българите е цирк за отвличане на вниманието от бежанците

OFFNews 02 януари 2014 в 12:32 7915 1

Кийт Ваз, британски депутат от Лейбъристката партия
Кийт Ваз, британски депутат от Лейбъристката партия

Истерията около очакваните български и румънски имигранти на Острова до голяма степен бе за отвличане на вниманието, пише за британското издание на "Хъфингтън пост" депутатът от Лейбъристката партия Кийт Ваз.

"Самият мащаб на незаконната мигранти от Северна Африка и Афганистан, а сега и от Сирия, прави идването на румънци и българи практически далеч по-маловажен въпрос", посочва той.

"Гърция е била залята от над 100 000 бежанци и лица, търсещи убежище. Тяхната дестинация обаче не е Атина, а Лондон и Париж. Затова сериозно притеснение буди въпросът, че министрите от ЕС не желаят или не са в състояние да се справят с нито причините за тази миграция, нито да изработят план за действие", допълва Ваз.

Депутатът пише, че членове на британската комисия по вътрешен ред неотдавна са посетили България и Румъния и въпреки прогнозите не са се натъкнали на много хора, желаещи да се преместят във Великобритания.

Той отхвърля и твърденията, че бъдещите имигранти ще злоупотребяват масово със социалната система в кралството.

"Попитайте всеки мигрант за причината, поради която иска да дойде във Великобритания. Тя не е в системата за обезщетения или в качествената бира, а защото търси работа", пише Кийт Ваз и добавя, че вече 141 000 български и румънски граждани живеят на Острова. Повечето от тях са самостоятелно заети лица. Възможността да работят легално ще ги приобщи към икономиката ни, а големият победител от това ще е британската хазна", допълва Ваз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови