Бракуваните трамваи на Бон от 50-те все още са по софийските улици

DW 01 декември 2016 в 21:10 11036 1

Снимка БГНЕС

Ако живеете в София, няма как да не сте ги виждали, а може би дори сте пътували с тях: старите оранжеви трамваи. Те са купени от Бон през 1995 г. Но никой не знае на каква цена, пише днес бонският "Генерал Анцайгер".

Регионалният вестник "Генерал Анцайгер" излиза днес с кратка статия за старите бонски трамваи, които през 1995 година са били откупени от София. "Мнозина от нашите читатели сигурно ги помнят", пише изданието и разказва, че журналистът Томас Майер-Еплер е открил в София два от тях. Става дума за овехтели оранжеви трамваи, обслужващи линия 23 (на снимката).

От публикацията научаваме, че трамваите са били произведени през 50-те и 60-те години на миналия век и са пътували из бонските улици до началото на 90-те. "Навремето това беше добра сделка за Бон: така бяха спестени близо 500 000 евро, които иначе щяха да бъдат похарчени за бракуването им", пише вестникът и добавя, че Бон дори е получил пари от София, само че никой не знае точно колко.

"Генерал Анцайгер" посочва, че навремето София е откупила общо 37 трамвая от марката "Duewag". Те се разваляли обаче все по-често и затова общината постепенно ги подменила с трамваи "втора употреба" от Прага и Лайпциг.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

Vili Grigogrova

01.12 2016 в 22:30

https://www.olx.bg/ad/tramvay-t4-1959g-ID6ods4.html

Частна Скрап Фирма ,,Църгони и Сие" представя на вниманието ви употребявани немски трамваи използвани в Бон и София. 56 години немско качество! Седалките са зелено кадифе и са в превъзходно състояние.Прекрасна портокалово оранжева боя по трамвая! В наличност 3 мотриси. В момента са на съхранение в депо в София тъй като не може да бъдат докарани в моргата.

цена 4000 лв.