Бракониери убиха в България световно застрашен египетски лешояд

OFFNews 21 септември 2022 в 13:06 2304 4

Намереният мъртъв египетски лешояд.

Снимка БДЗП

Намереният мъртъв египетски лешояд.

Бракониери убиха в България световно застрашен египетски лешояд. Птицата, кръстена Бояна, е намерена мъртва със следи от огнестрелна рана в района на град Джебел, съобщи Българското дружество за защита на птиците.

Бояна е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Тя била маркирана с GPS предавател, който преди няколко дни подал тревожен сигнал към природозащитниците. Екипът на дружеството и специално обученото куче Барс тръгнали към мястото и открили мъртвия лешояд.

Сигнализирали институциите. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство. Започва разследване. Образувано е досъдебно производство.

От дружеството определят смъртта на рядката птица като "жестоко престъпление срещу българската природа".

Тялото на лешояда в момента е в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани за изследване и ветеринарна експертиза.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. За последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

21.09 2022 в 14:22

Около Варна от години има само чакали.

-240

3

редовно четящ

21.09 2022 в 14:21

Оръжие плюс куха глава - това е резултатът. Ловните дружинки в България са повече от дивеча.

6145

2

kokoten

21.09 2022 в 13:59

Ловът трябва да се забрани.Да убиваш нищо неподозиращи животни от засада е долно и отвратително.Само тъп комплексар може да върши подобна мръсотия....

210

1

Merc

21.09 2022 в 13:26

Не са бракониери.

Просто скучаещи малоумници с ловни билети и пушки...

Долна измет !!!