Бракониери убиха Ултрон, който трябваше да върне черните лешояди у нас

OFFNews Последна промяна на 25 май 2020 в 11:27 46341 9

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Планкендел, бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско и за нещастие не успя да оцелее от раните си, съобщиха от Зелени Балкани.

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България природозащитната организация работи от 30 години е изключително ценен за България и Европа.

За съжаление, Ултрон не успя да доживее първия си рожден ден и умря от своите рани в Спасителния Център за диви животни на Зелени Балкани.Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло. По конкретния случай е образувана преписка и се води разследване, съобщават още екозащитниците.

От организацията търсят съдействие за информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

Ето какво още споделят от Зелени Балкани:

През лятото на 2019-та, зоопарк Планкендел в Белгия, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд (EEP), дари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон, която бе включена в проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649“ с надежда, че ще допринесе за завръщането на вида в България.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел, а за нея неуморно полагаха грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) – част от екипа на проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649“

Церемонията по освобождаването се превърна в празник, уважен от много институции, експерти и граждани с отговорности и принос към завръщането на вида в България, а на нас това ни даваше надежда, че опазването на Природата има бъдеще в България...

След успешното излитане от изкуственото гнездо, първите плахи полети и неумели приземявания с прекатурване по склона, птицата ден след ден придобиваше увереност във въздуха и „порастваше“ пред очите ни. След като престоя няколко месеца в територията Ултрон, заедно с други свои млади събратя на същата възраст, предприе характерното за младите лешояди скитане – посещение на близки и далечни страни, събиране на опит, създаване на контакти, преди евентуално да се завърне в родната територия, за да отгледа свое потомство.

За наша радост Ултрон, за разлика от други като него, не се отдалечи много от България – отиде да зимува в гръцката част на Източни Родопи, в района на Национален парк Дадя, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. Там Ултрон бе сред събратя, от които се учеше как се живее в дивата природа. Той се придържаше към защитената територия, която му осигуряваше надеждна защита, а специалистите от Парка ежедневно наблюдаваха и проследяваха състоянието му.

През пролетта на тази година Ултрон се насочи обратно към България и ние с нетърпение очаквахме завръщането му в „родната“ територия в Балкана.

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани.

Птицата незабавно бе настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Закора“, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не бе спасена. Така величественият Ултрон завърши земния си полет преди да успее да навърши година...

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България...

Нанесена е ОГРОМНА ВРЕДА на българската Природа!

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) - от 2002 г.

Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение №3 към чл.37 от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Под закрила са поставени и местообитанията на вида – съгласно ДИРЕКТИВА 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, а съгласно разпоредбата на чл. 37 от ЗБР – видът е защитен на територията на цялата страна!

Дейностите по отглеждане, размножаване и реинтродукция в българската природа на птици от вида Черен лешояд имат за цел да се създаде гнездяща популация в България и са свързани с провеждането на научни изследвания, значителна по обем теренна работа и ангажираност на широк екип от български и чуждестранни специалисти. Успешното въвеждане в дивата природа на екземпляр от този вид е резултат на дългогодишна работа, усилията от която се компрометират значително със загубата на екземпляр.

Имаме обаче лоша новина за всички бракониери!

В днешния модерен свят много от редките екземпляри се маркират, за да се проследява тяхното движение и да се проучва тяхната екология. Това позволява ежедневно наблюдение и непосредствен анализ на данните. Благодарение на сателитните предаватели, скритите камери и монтираните фото-капани, все повече нарушения могат да бъдат установени, а нарушителите-бракониери – заловени и санкционирани.

За конкретния случай също са уведомени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали, където е образувана преписка и се води разследване.

Във връзка с горното МОЛИМ всеки, който разполага с информация или сведения - да информира разследващите органи - ОП-Кърджали или МВР-Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1022

9

Асеганакъде

28.05 2020 в 11:54

Относно нашата общност - прост народ, слаба държава.
Относно авджиите - къси пишки, дълги пушки.
Е, това са бракониери, така да ги наречем... Все тая.

1011

8

Rumen Petrov

26.05 2020 в 09:55

Всеки ловец,а това са комплексирани нещастници, трябва да навре пушката в задника си и да гръмне. Ще направи добро на човечеството и на цялата природа.

1018

7

Yordan Stamenov

26.05 2020 в 01:51

Като бивш и неактивен от повче от 10 години ловец, мога да ви кажа, че това са бракониери, а не ловци.

Имайте впредвид, че ловни дружинки събират и инвестират не малко средства в грижа за дивеча, от разселване на пернати диви птици до поставяне на фуражи и сено през зимата за едър дивеч като сърни, елени, диви прасета и т.н.

Аз лично отдавна не намирам смисъл в този "спорт" лова, но не виждам и причина за тоалнота му забрана.

Дано институциите успеят да намерят виновника, и да му стоварят цялата тежест на закона.

1158

6

recycle bin

25.05 2020 в 15:55

Най-милото нещо, което мога да кажа за ловците, е че са пълни нещастници.
Прости хора, които избиват големите си комплекси убивайки беззащитни животни.
Между другото... Не малко политици и местни функционери са ловци...

4402

5

Човека

25.05 2020 в 15:41

Не са бракониери. Ловци са. Хора, без нужда да преживявят с лов на животни, с достатъчно пари да си изкарат разрешително, купят оръжие, консумативи, екипировка, джип и куче, които убиват животни за кеф. Не знам защо това не е забранено още.

2005

4

МАНГО

25.05 2020 в 15:24

Ловът - освен за вълци - според мен, трябва да се забрани.
Човечеството отдавна е надраснало нуждата чрез лов да се изхранва.
За убийство на животни от Червената книга - поне 20 години в панделата!

2299

3

Име на профила

25.05 2020 в 14:20

До тоя под мен - тия от тия с плоската земя и вредните ваксини ли си?

https://greenbalkans.org/bg/Daren_na_Bylgariya_cheren_leshoyad_e_prostrelyan_v_Kyrdzhaliysko_-p7534
https://www.bnr.bg/post/101281615/brakonieri-ubiha-cherniat-leshoad-ultron
https://segabg.com/node/136564

8053

2

The Prince

25.05 2020 в 11:58

Нещо не се намират други извори, които да отразяват това събитие.
Освен това името на птицата... като тоя героя от марвал...
Нещо май си измисляте, а? :D

2010

1

Клисаров

25.05 2020 в 11:54

Дано да ги заловят нещастните уроди . Простотията няма граници . Простак с пушка е опасно нещо !!