Ботаническата градина във Варна е в плачевно състояние

Ружа Райчева 16 април 2021 в 17:26 2293 0

Резултатът от заграбването на Ботаническата градина във Варна е плачевен - унищожени растения, разрушени оранжерии. Ботаническата градина с 19 декара терен всъщност е собственост на Софийския университет.

През януари частни лица, които се представят като собственици на парцела, правят опит да заграбят терена. В края на февруари Варненският окръжен съд върна терена на Софийския университет. Нанесените оттогава щети са големи, самообявилите се собственици унищожават десетки ценни растителни видове, както и самата сграда.

"Това е като след преминаване на разбойници! Липсва целият инвентар, който беше тук наличен, включително 30 хиляди луковици на лалета, растения от редки и защитени видове, включително такива получени от БАН", каза зам.-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

"Тук са произведени десетки хиляди растения. Много от тях - редки, застрашени, които са описани в Червената книга на България, и общо взето това е посегателство върху труда не само на специалистите, но и на работници", каза главният специалист в Екопарка Александър Тодоров.

Ще се вложат средства и много работни часове, за да се възстановят оранжериите и растителните видове, а Софийският университет е уведомил прокуратурата за състоянието на градината.

"Ботаническа градина - Варна беше принудена да инвестира в закупуването на нови луковици за представяне на пролетната експозиция. Бяха направени разходи за изграждане на нова оранжерия за лятното цветно партерно зацветяване", каза Огнян Илиев.

"Така че се чака произнасяне по следствено дело, което в момента е в Окръжната следствена служба във Варна и СУ ще предяви своите претенции към тези разбойници", допълни той.

От Ботаническата градина във Варна се надяват това да е последният опит за заграбване на атрактивния терен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки