Борисов въоръжава службата за подслушване

Георги А. Ангелов 01 февруари 2020 в 10:35 6455 1

Служителите от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще могат да носят служебно оръжие. Това е записано в проекта на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие, публикуван в сайта на Министерския съвет за обществени консултации.

Вносител на доклада е премиерът Бойко Борисов.

Държавна агенция „Технически операции” е специализиран орган към Министерски съвет за осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства. Основните функции на агенцията са свързани с ефективно събиране на информация, чрез специални разузнавателни средства и изготвяне на веществени доказателствени средства за противодействие на трансграничната, тежката и организирана престъпност и тероризма, според определението на сайта на службата. Агенцията обезпечава оперативно-издирвателните и разузнавателни структури, органите на досъдебното производство и съда с информация, получена от прилагането на специални разузнавателни средства.

В доклада на Борисов се казва, че наредбата се пише заради промяна на закона за службата през май миналата година с която им се дава право да носят оръжие.

С наредбата се регламентира условията и редът за носене на служебно оръжие, както и неговото съхранение. Наредбата веднъж вече беше качена за обществено обсъждане през лятото, но сега е пренаписана.Променен е чл. 5. В старата му версия в ал.2 се уточняваше, “че кобурът трябва да осигурява бърз достъп до ръкохватката на оръжието от стрелящата ръка, бързото му изваждане, скритото носене и да изключва случайното му изпадане”. Забранява се откритото носене на оръжие, посочва се още в проекта на инструкцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!