Борисов: Светът има пари само за 3 месеца епидемия. Правим щаб от доброволци

OFFNews Последна промяна на 28 март 2020 в 17:25 7949 7

Бойко Борисов

"Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца", заяви премиерът Бойко Борисов на излъчван директно брифинг от МС днес в часа, в който щабът трябваше да даде своята редовна следобедна пресконференция. От думите му стана ясно, че отсега нанатък брифингите на ген. Мутафчийски и Националния оперативен щаб ще се правят в сградата на Министерския съвет по решение на премиера, тъй като там журналистите били на по-голямо разстояние един от друг и минавали мерки за дезинфекция.

Според него в този момент парите трябва да се разходват внимателно - като приоритет е здравето, след това работниците и парите за пенсионерите.

Не искам някои да използват кризата да предлагат идеи, които струват по половин милиард, добави той.

У нас ще бъде създаден щаб от доброволци за борба с болестта, обяви още премиерът. Освен това отново напомни, че всички, които работят с болни, ще получат премии от 1000 лева.

"Възложил съм на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва дасе изплати", каза той.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес в 16.00 ч. е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за около три месеца. Ако стане 6 и ако стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим как да разположим парите във времето. Затова разговарях с ръководителите на двата синдиката, на "Подкрепа" и КНСБ освен да защитим да има пари за хората на първата линия, да мобилизираме курсантите, които са на училище сега", допълни Борисов. Те ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на КПП-ата.

В момента в България има около 3260 доброволци, обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действие при пожари, защита на населението и преодоляване на последствията от бедствия и аварии, обяви на същия брифинг главен комисар Николай Николов.  Това са доброволци в 233 общини, ръководени от кметовете.

„Към момента те се занимават с дейности, свързани с приемане и предаване на сигнали от възрастни и трудноподвижни хора, подкрепа на Областните контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните артерии. Ще включим голяма част от тях по гранично-контролните пунктове", поясни Николов. Най-активни са доброволците в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

7

Нострадамус

29.03 2020 в 18:24

Виц: Стигнал коронавирусът до България и си казал, тука ГЕРБ се справят добре и без мене, и подминал.

2000

6

Рабиндранат Тагор

29.03 2020 в 11:29

Тези готвят някакъв мръсен номер. Вчера боко броеше спестяванията ни в банките! Инфлация ли ни готвят, насилствен облигационен заем ли илли просто секвестиране на влогове на гражданите? До сряда ще се изясни.

22099

5

Стефан

29.03 2020 в 00:07

Бате, Ти си Веуик!

А кога ще правим Щаб за Щабовете?
То, на това военните му казват Генерален щаб, ма ти не ги слушай - те са тъпи. По-хубаво кажи защо има щабове. Защото министерствата не могат да си вършат работата? Или защото ти искаш министерствата да не вършат това, за което съществуват, а ти да дърпаш конците въпреки Конституцията?
И внимавай, какво ще отговориш!:)))

П.С. Упътване за решението на задачата:
Бог е всемогъщ. Може ли Бог да създаде толкова голям камък, че да не може да го вдигне сам?

Боже, отърви ни вече от тая шайка полуидиоти, които изтрещяха вече до пишман военни лафове, а? Боже, ще ти обещая каквото ми поискаш, просто се събуди вече, а?

1000

4

Васил Василев

29.03 2020 в 00:05

Кога пък успя да провери парите на целият свят?

13355

3

aviatora

28.03 2020 в 20:36

Да продават не само майбасите и мерцедесите, а и апартаменти, луксозните вили, къщи, хотели и т.н. Всичко до дтотинката да се върне, ме ще те горите в Ада завинаги!!!

13355

2

aviatora

28.03 2020 в 20:35

Този пак за пари говори!!!! Няма, защото ги изкраде герберската клика!!! Раздодихте ги на облръжението ти да си накупят апартаменти!!! Да връщат всичко до стотинката, мутро!!! Това са нашите пари!!!

3436

1

zuljin

28.03 2020 в 20:05

Финансовата криза беше на прага още преди пандемията от корона вируса. Така или иначе щеше да ни сполети най-много след година...
Световната икономика има нужда от прочистване! Не може цял свят да разчита на китайското производство, а 90% от бизнеса да е туризъм и далавери!