Борисов разпореди да се въведе нова система, сигнализираща за срутищни процеси

Правителството отпуска 14,5 млн. лева за справяне с последиците от бедствия

OFFNews 03 февруари 2021 в 16:56 2157 0

Премиерът Бойко Борисов поиска от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, да сигнализират за срутищни процеси в страната, съобщи по време на днешното правителствено заседание. 

Според него така ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи.

"Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни", отбеляза Борисов.

Премиерът изиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект.

"На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата", категоричен бе той.

Аврамова заяви, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

Министерски съвет одобри Постановление, с което се отпускат допълнителни 14,5 млн. лева за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С Постановлението се одобряват 14 498 262 лева за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения, за възстановяване на инфраструктурни обекти и за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г.

Помощта ще е за общините Благоевград, Гърмен, Ардино, Столична община и Своге.

По бюджета на Министерството на регионалното развитие се отпускат и 1 милион и 500 хиляди за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа.

4 милиона и 100 хиляди лева за доставка на противоградови ракети са осигурени по бюджета на Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Парите се осигуряват от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!