Борисов предложи българските тирове да поемат европейските товари към Турция

Ирина Евгениева 26 март 2020 в 11:38 2894 1

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на останалите европейски премиери на извънредния Европейски съвет европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Това стана ясно на посещението на летище Узунджово край Хасково, където в момента се подготвя за изграждането на буферен паркинг за стотиците тирове от километричната опашка на ГКПП "Капитан Андреево".

Борисов обясни, че за Турция само България е сигурна зона. 

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че българските тирове нямат такава забрана за преминаване. 

До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове, подчерта премиерът. 

"От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем на нашите външни граници да спираме ТИР-овете. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер", добави Борисов. 

От думите му стана ясно, че това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция.

Премиерът каза, че на този буферен паркинг ще се направят химически тоалетни, осветление.

Mаринов добави, че ще има и временни будки за храна, за да може да се осигурят нуждите на шофьорите. 

До 2-3 дни трафикът трябва да се успокои, смята той. След разговори Турция е започнала да пропуска по 1200 камиона на денонощие, за разлика от преди - по 400. 

Даже и в момента Екатерина Захариева, Емил Караниколов и Росен Желязков обсъждат с турското правителство възможностите, подчерта министър-председателят.

Представете си тук да имаше 70 хиляди бежанци и това го дължите на мене... на него (Младен Маринов - б.р.). Дължите го на всички, които през това време работеха. Просто не искам да си мисля това нататък да са палатки с бежанци (посочи празната част от летището), каза премиерът. 

Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент са 150 милиона осигуровки, заяви Борисов. 

Той обясни, че е жизнено важно фирмите не само да работят, а и тези, които работят, да си плащат данъците, за да можем да компенсираме например хората от туристическия бранш. 

От дни хиляди камиони са блокирани на излизане от България към Турция заради изискването на Анкара всеки шофьор да изкара карантина на територията на България преди да премине границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови