Борисов посрещна Гергьовден на Атон, Радев - в Македония

OFFNews 06 май 2018 в 15:30 5801 0

Борисов посрещна Гергьовден на Атон, Радев - в Македония

На днешния Гергьовден президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отпътуваха на посещения зад граница.

След участието му в парада в София държавният глава отлетя за Ново село, където се срещна с македонския президент Георге Иванов. Радев присъства в тържествена възпоменателна церемония на българското военно гробище “Ново село”, където поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

Двамата президенти порведоха неформална среща в Дойран, на която са обсъдили теми от дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за насърчаване на икономическия обмен, туризма, образованието и контактите между хората. Българският държавен глава е потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Македония.

Преди да отлети за Македония държавният глава каза пред журналисти, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е отворил нова страница в историята. "Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор“, коментира Радев.

Премиерът Борисов пък присъства на откриването на ремонтираното южно крило на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора, за чийто ремонт българското правителство отпусна 940 хил. лв миналата година. Крилото на манастира е изгоряло през 1976 г. и от тогава до сега не е имало възможност да се използва. 

При посещението си в Атон Борисов завел и министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов. Българската делегация е била придружена от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис, който предал на Борисов специални поздрави от гръцкия му колега Алексис Ципрас. 

По-късно Борисов и Ципрас провели телефонен разговор, в който българският премиер поздравил колегата си по повод Гергьовден. Ципрас благодарил за ангажирането на българското правителство със Зографския манастир. След това двамата обсъдили предстоящата среща на върха в София, като Ципрас е потвърдил участието си в нея. Двамата обсъдили и поставянето в дневния ред на Европейския съюз на темата за бъдещето на страните от Западните Балкани и стабилността на континента.

Очакванията на двамата премиери са тя да даде нова енергия за развитие на региона, уточняват от правителствената пресслужба.

По-рано днес премиерът присъства на литургията и литийното шествие и заедно с министрите от делегацията подариха комплект свещници на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови