Quantcast

Борисов: Подкрепяме Албания за ЕС, продължаваме разговорите и със Скопие

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2020 в 11:33 784 0

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с премиера на Албания Еди Рама, съобщи правителствената информационна служба.

Основната тема е била позицията на страната ни по преговорните рамки за присъединяване на Албания и Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

„България твърдо подкрепя Албания по пътя й към европейското семейство. Считаме, че сте показали посветеността си към европейските ценности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата подкрепа“, подчертал Борисов пред своя колега.

Той отбелязал и, че страната ни е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на Съюза и затова издигна темата високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Защото европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани“, добави Борисов.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, Борисов изтъкнал, че България е една от държавите, които най-много е настоявала и желала РСМ да стане част от ЕС и че усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми.

„За съжаление подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство“, казал още Борисов пред албанския премиер.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !