Борисов: Можем да произвеждаме това, което ни е нужно за коронавируса

OFFNews 12 март 2020 в 15:52 2335 2

Можем да произвеждаме това, което ни е нужно, заяви премиерът Бойко Борисов по време на проверката в габровското предприятие "Мак" за производството на защитни облекла срещу новия коронавирус. 

На инспекцията заедно с министър-председателят бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на щаба за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Още на входа преди да влезе в предприятието Борисов беше помолен да сложи маска, а след това и да си дезинфекцира ръцете.

Габровското предприятие увери Борисов, че на ден се произвеждат 4 км плат, а от утре ще се правят по 5 км. Оттам заявиха, че имат капацитет да произвеждат по 15 хил. гащеризона на месец. 

От думите им стана ясно, че защитното облекло не е необходимо да се пере всеки път и може да се дезинфекцира на сухо. 

"Всички държави-членки на ЕС имат дългосрочни договори с фирми, но в един момент доставките на защитни маски и облекла спряха. Само в рамките на три дни имаме 40 хил. метри плат. По 2 хил. облекла в момента се кроят", съобщи министър-председателят.

От компанията увериха премиера, че работят максимално бързо, за да се отговори на нуждите на доктори, сестри, санитари и социални работници.

Премиерът разпореди да бъдат направени около 15 хил. костюма.

Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. 5 млн. сме осигурили, където има, всичко да се изкупи. Добре че новите линейки имат респиратори в тях, така че се действа максимално бързо", увери Борисов.

Той припомни, че вчера са получени 70 хил. маски от Турция и вече са разнесени, където трябва. 

"Паралелно с това – тема, която в България не съществува, но в съседни страни е страхотен бич, у нас миграционният натиск продължава да е нула. Оптимист съм, че натискът върху нашите братя ще намалее, но българите може да спят спокойно", отбеляза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

2

jovo

12.03 2020 в 15:55

Нещата със всеки изминат ден започват да придобеват гротескно-фарсов изглед. Малко даже сюреалистично е поведението дето уж трябва да са стожери на държавата .

4000

1

Tanss

12.03 2020 в 15:54

А досега защо не го направихме, защо все чакаме последния момент???
 
X

Да помогнем на украинските деца!