Борис Бонев срещу всички в СОС, или игрище за петанк на 2 или на 13 дка в парк Хиподрума

OFFNews 14 юни 2023 в 15:36 3714 1

Парк

Снимка Столична община

Скандал в СОС за игрища за петанк в парк "Хиподрума"

Столичният общински съвет няма да предостави на заседанието си утре терен за игрище на "Българска федерация по петанк" в парк "Хиподрума" за 10 години, заради все по-наближаващите местни избори и очакваното напрежение в СОС преди тях. 

Предложението бе в доклад на председателя на СОС Георги Георгиев, Анатоли Илиев и Татяна Георгиева от ГЕРБ, Иван Таков от БСП, Веселин Калановски от ДБ и Владимир Митов от "Патриоти за София". Срещу това се обявиха Борис Бонев и "Спаси София". Резултатът - решението се отлага поне със седмица. 

Предложението 

Вносителите на доклада предлагат на федерацията по петанк да се даде терен в кв. "Хиподрума" до парка на квартала. В доклада е посочено, че целият имот е с площ от 13 450 кв. м, чийто собственик е Столична община. Теренът е за озеленяване, спортно-рехабилитационен център, подземен гараж и обществена тоалетна. 

В Столичния общински съвет е постъпило мотивирано предложение от Сдружение „Българска федерация по петанк за безвъзмездно използване за срок от 10 години на терена.

Позицията на Борис Бонев и Спаси София

Вместо комбинирано спортно игрище с безплатен достъп, управлявано от Общината, както настояват гражданите, предоставят огромен терен от 13 500 кв. м. на федерацията по петанк. Ето защо смятаме, че това е чиста далавера и присвояване на общински парк. Категорично против сме приватизацията, заграбването и застрояването на парка.  Настояваме вносителят му, председателят на СОС Георги Георгиев, да изтегли незабавно скандалното предложение. 

Абсурдно решение за предоставяне на над 13 декара за петанк (френски спорт с топчета), вместо там да има общински спортни игрища за масов спорт. Вносител на безумния доклад е председателят на СОС Георги Георгиев, който за пореден път не е мислел преди да предлага нещо, коментира Бонев във фейсбук. 

Отговорът на председателя на СОС: 

С наближаването на местните изборите започват провокациите от кандидати за евтина слава. Тази сутрин разбрах за създадено напрежение у граждани от кв. „Хиподрума“ заради предложение от Българската федерация по петанк за предоставяне на част от общински имот за оформяне на игрища и тренировки. Общински съветници от всички политически групи подкрепихме молбата им – това са ГЕРБ, БСП, ДБ и Патриоти за София. Твърденията, че ще предоставим на федерацията 13 дка са откровена спекулация. Искането е за предоставяне на 2,5 дка, а в проекта за решение, както е по закон, е описан акта за общинска собственост, такъв, какъвто е. За да прекратим манипулациите с колегите-вносители от всички партии се срещнахме с граждани от квартала. 

Поисках от председателите на комисии да отложат доклада, а другата сряда с гражданите ще проведем среща в парка, за да обсъдим както конкретното предложение, така и тяхното искане за футболни игрища. София е европейска столица, в която всички трябва да живеят в разбирателство и едновременно с възможности за спорт и активен начин на живот. Извинявам се на всички за причиненото неудобство, обясни Георги Георгиев. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

14.06 2023 в 17:32

Бонев е прав в случая. Два декара за игрища за петанк и другите 11 дка ще бъдат неподдържани от арендаторите. Имаме достатъчно примери-Витоша и т.н..
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков