Борис Бонев: Предлагаме рекорден бюджет за София

OFFNews 20 март 2024 в 15:00 1164 1

Столичен общински съвет

Снимка БГНЕС/архив

В проектобюджета на София за 2024-а година има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. 

Това заявиха общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” на пресконференция край метростанция “Сливница”, чийто недовършен буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно, съобщиха от СОС. 

„За първи път в предложения от нас бюджет за София има средства за довършването на паркинга, за да може всички коли в калта наоколо да намерят мястото си в паркинга, зелените площи да бъдат зелени площи и тук да има нормална градска среда за учениците от близкото училище и гражданите, ползващи метрото”, заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Борис Бонев. Той призова всички партии в СОС да проявят отговорност и да отстояват пред партийните си ръководства правото да гласуват по съвест при разглеждането на проектобюджета следващия четвъртък.

Бонев добави, че проектобюджетът предвижда довършване на големи инфраструктурни проекти като “Тодор Каблешков”, “Филип Кутев”, ринговите булеварди и връзките със Северна скоростна тангента. Заложени са сериозни инвестиции в кварталите със средства за отчуждаване на зелени площи, както и за реконструкция на междублокови пространства и изграждане на квартална инфраструктура.

„Това е бюджет, който не е перфектен, но адресира истинските нужди на софиянци и е постави основата в следващите години управлението и видът на София да се променят коренно”, завърши Бонев.

Представителят на “Да, България” Бойко Димитров добави, че бюджетът гарантира не само развитието на инфраструктурата в града, но и грижа за хората, включително рекордни инвестиции за образование. Общинският съветник подчерта, че през следващите години ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв. само в образователна инфраструктура - строеж на нови детски градини и училища, както и разширяване на съществуващи.

„За първи път рекордно се увеличават средствата за култура. Общинските средства се увеличават с 15%, както в перата за заплати, така и в тези за издръжка. Програма “Култура” се увеличава с 50%, а вече в комисии разглеждахме и доклад за кандидатстване по ПВУ, което ще осигури двойно увеличение. Тоест, от досегашните 1.5 млн. лв. ще се достигне до над 4 млн. лв. за програмата”, подчерта Димитров. 

Общинският съветник акцентира и върху гражданските бюджети по райони, с които софиянци пряко ще могат да изберат проекти за подобряване на условията в кварталите. 

Рекордни са и средствата, предвидени за транспорт, през 2024-а година - 174 млн. лв. за компенсации за преференциални карти и по регламент от страна на СО, към които ще се добавят и и компенсациите от държавния бюджет в общ размер на 155 300 лв. Внесеният проект за икономическата рамка за транспорта за 2024-а година е на стойност 505 млн. лв. Допълнително почти 200 млн. лв. ще се инвестират в градския транспорт за метро, релсов път и нови метровлакове. 

Емилия Ангелова от „Спаси София” заяви, че парите за почистването и озеленяването на София ще се увеличат с 10% при повече контрол и ефективна отчетност. Предвиждат се и 1 200 000 лв. допълнителни средства за Столичен инспекторат, така че да имаме повече инспектори, проверки и глоби, а същевременно бюджетът на завода за отпадъци ще бъде увеличен с 5 млн. лв. 

„София, погледната отгоре, изглежда зелена, но на микрониво и квартално ниво не смятаме, че това е достатъчно. Продължаваме програмата с калните точки и увеличаваме с 8 млн. лв. парите за озеленяване и за облагородяване на зелените площи, а общо 13 млн. лв. са заложени за отчуждаване на терени. Също така, със 100% увеличаваме парите към районните администрации за облагородяване на зелените площи - от 10 на 20 млн. лв., които районните администрации сами ще управляват. Заедно с гражданския бюджет, това е първата по-сериозна стъпка към децентрализацията”, заключи Ангелова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

4I4ATA

20.03 2024 в 17:16

Заради тоя гледам едни малки електробусчета вървят нон стоп празни, точно тоя бохо се спря метрото до Икеа и лифта!
 
X

Да помогнем на украинските деца!