Борис Акунин е разследван за разпространение на невярна информация

Може да го осъдят на 15 години затвор

OFFNews 06 февруари 2024 в 13:39 880 0

Борис Акунин

Снимка Getty images

Борис Акунин

Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014 г., е разследван в Русия за разпространение на невярна информация срещу армията и призиви към тероризъм, съобщи АФП, цитирайки изявление на руските правосъдни органи.

Както OFFNews писа, в средата на януари Акунин, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, беше включен в списък на "чуждестранните агенти", публикуван от руското правосъдно министерство. Преди това, през декември, романистът беше включен в списъка на "терористите и екстремистите".

Писателят е обвинен, че "призовава публично към терористични действия" и разпространява "невярна информация за руската армия", обяви Басманският районен съд в Москва.

Обвинението в разпространение на лъжлива информация за руската армия може да доведе до присъда от 15 години затвор. Стотици хора в Русия вече са осъдени по този член от Наказателния кодекс през последните две години.

Руските власти обвиняват Акунин, че се е "противопоставил" на нахлуването в Украйна.

Борис Акунин е роден през 1956 г. в Грузия. Той е известен автор на исторически криминални романи в Русия, както и на "История на руската държава" - деветтомен труд за развитието на руската държава до революцията през 1917 г. През 2014 г. той направи изказване срещу анексирането на п-в Крим. След това Акунин замина в изгнание в Лондон, където живее и в момента. Повече за него можете да прочетете в публикацията "Кой всъщност е Борис Акунин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки